COKOLI

Chtěli bychom diskutovat o čemkoli ? Je to možné za předpokladu, že si definujeme „cokoli“.

Termín „cokoli“ je zvláštní tím, že si pod ním nesmíme představovat cokoli. Termín „cokoli“ je exaktní pojem, který má přesné hranice. Některá témata jsou v těchto hranicích, jiná témata leží mimo tyto hranice. Jakmile se seznámíme s těmito hranicemi, můžeme diskutovat o čemkoli.

Pro ty z nás, kteří stále nechápeme metafyziku pojmu „cokoli“, je zde příklad: Přihlásíme se do televizní debaty, třeba OVM. Okruhy témat nám budou sděleny, ale ani VM netuší, s čím se před kamerami vytasíme. Proto si dramaturgie OVM provede rešerši našich názorů a přihlášku buď potvrdí, nebo zamítne. Pokud se dostaneme do studia a v diskusi překročíme hranice tématu nežádoucím směrem, budeme přerušeni a označeni za rozbíječe diskuse. Když se budeme pohybovat v hranicích, a to i s nekonformními názory, můžeme vyvolat živou a povolenou diskusi. Jinými slovy: můžeme mít nepřijatelné názory, ale v rámci povolených témat.

Právě jsme učinili závěr, že se můžeme do krve pohádat s oponentem, ale jen v rámci povoleného tématu. Můžeme mít dokonce i nepřijatelné názory, ale jen v rámci povoleného tématu. Toto je přesný výklad pojmu „cokoli“ – diskutovat můžeme o „čemkoli“.

Dramaturgie diskusních pořadů umějí skvěle pracovat s pojmem „cokoli“. Umějí vytvářet živé a bouřlivé debaty, které jsou přitažlivé pro diváky. Spektrum nepovolených názorů omezují tím, že umožňují živou a bouřlivou debatu jen nad povolenými tématy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.