JEDNOHO BOHA MÍT BUDEME

Máme svoje modly. Modly jsou rozmístěné ve svatostánku. Svatostánek je sakrální stavba, která nám slouží k modlitbám. Podívejme se, jak vypadá naše typická sakrální stavba.

Sakrální stavba je utilitární železobetonovou konstrukcí s pravidelně rozmístěnými sloupy, propojenými vazníky. Opláštění je provedeno z typizovaných stěnových a střešních plášťů. Hlavní loď sakrální stavby je rozdělena na řadu modlitebních úseků, v nichž jsou umístěna specifická bohoslužebná náčiní. Mezi jednotlivými úseky můžeme volně procházet a vybírat si z nabízených náboženství. Zavítat můžeme i do zakristií, což jsou prostory mimo hlavní prodejní plochu, spojené často s ďáblem – cigaretami, alkoholem, necudným oblečením apod. Prostorem zní kázání, jež nás naviguje, co je kde ve slevě. U vstupu jsou umístěny zpovědní bankomaty, jež nás zbaví hříchu, a u výstupu je umístěna křížová cesta, která nás zbaví peněz.

Do našeho kostela můžeme vyrazit pěšky, pak je náš svatostánek poutním místem, nebo častěji využíváme rozsáhlých modlitebních plání okolo, na nichž můžeme odstavit svůj automobil. U vchodu si vyzvedneme aktuální bibli slevových akcí a jsme připraveni následovat věčné světlo.

Občas zavítáme také do chrámů a katedrál, což jsou komplexy mnoha kostelů. V nich se můžeme dokonce ztratit, proto se doporučuje mít na paměti slovo Boží – nebudeš mít jiné bohy. Častým navštěvováním, a to nejen v neděli, se seznamme s mnohotvárností sakrální stavby tak dokonale, abychom v ní nezabloudili. Zbloudíme-li ve víře, pak nám nebude pomoci.

Slyšme, už bijí zvony a svolávají nás. Opět.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.