MY TO TAK NEMYSLELI

Blíží se doba, která by mohla mít pracovní název „My to tak nemysleli“.

Ještě si pamatujeme dobu převlékačů kabátů. Měli jsme špatné svědomí a to nás nutilo vymezovat se proti době předchozí, zejména proti lidem z předchozí doby, potažmo proti sobě samým. My s nejčernějším svědomím jsme byli nejhlasitější, nejzásadovější, nejnekompromisnější. Duši jsme si myli hlasitým odsuzováním spoluobčanů a přitom rozbíjeli všechna zrcadla, aby nám nic nepřipomínalo nás samotné. Dobou převlékačů kabátů jsme úspěšně prošli a stali se z nás demokraté. Nyní nás čeká nová doba, ve které převlékání kabátů již nebude stačit.

V době převlékání kabátů stačilo rozbít zrcadla. Neexistovaly v takovém masívním měřítku důkazy o naší minulosti. Na rozbití zrcadel se dnes už nemůžeme spolehnout. Ani netušíme, co všechno je o nás zaznamenané, co všechno jsme udělali, co všechno jsme řekli, přičemž důkazy jsou dostupné. Tisíckrát jsme o sobě prohlásili, že jsme demokraté, a tisíckrát jsme se zachovali nedemokraticky. Jsme v pasti informační společnosti.

Opět se budeme vymezovat proti době předchozí. Opět my s nejčernějším svědomím budeme nejhlasitější, nejzásadovější, nejnekompromisnější. Opět si budeme duši mýt hlasitým odsuzováním spoluobčanů, jenže i kdybychom rozbili všechna zrcadla světa, pod nový kabát nám bude vidět. Převlečení kabátu nás nezachrání. Budeme to muset zkusit jinak.

Až na nás nepřátelé vytáhnou, co jsme kdy řekli a co jsme kdy udělali, mějme připravenou obranu: My to tak nemysleli. Byli jsme špatně pochopeni. Je to vytrženo z kontextu.

Že jsme bubnovali do války ? Ale kdeže. My to tak nemysleli. Byli jsme špatně pochopeni. Jen jsme si chtěli sportovně zastřílet.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: MY TO TAK NEMYSLELI

  1. Josef Juhas napsal:

    Je to tak. Přituhuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.