ZAČERŇOVÁNÍ

Vzpomínáme si na někdejší nákladový spor televize Barrandov a České televize, jenž provázely začerněné smlouvy. Vzpomínáme si na někdejší covidový spor Evropského parlamentu a Evropské komise, jenž provázely začerněné smlouvy. Vzpomínáme si na někdejší obranně-nákupní spor veřejnosti a státu, jenž provázely začerněné smlouvy. Začerňování smluv ovšem zvoní hrana.

Stěžoval si občan Ugandy, že začerňování smluv (blackening) se ho osobně dotýká. Začerňování vnímá jako skrývání něčeho nepatřičného, přičemž je ke skrývání použita barva, která se nápadně podobá barvě jeho kůže. On je na barvu své kůže hrdý, takže nechápe, proč by se významná barva jeho kontinentu měla používat k nekalému účelu. Současně nabízí řešení.

Měli bychom přestat se začerňováním smluv a přejít na zabělování smluv (whitening). Bílá barva skryje text stejně dobře jako černá barva a bílá barva se hodí k bílé rase, která má v genech stále něco skrývat. Bílá rasa tak alespoň odčiní všechny hříchy, které spáchala na africkém kontinentu.

K projednání návrhu se sešla antidiskriminační komise Evropského parlamentu a připustila že na nevhodnosti začerňování něco opravdu je. Zkusmo si zabělila výstupní zprávu ze svého jednání a s výsledkem byla spokojena. Návrh pak postoupila dále do pléna. Závěr jednání pléna byl ovšem jiný, ale nepřekvapivý.

I nadále se budou smlouvy začerňovat, ale říkat tomu budeme zabělování.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.