NEŽ NERV ODEZNÍ

Nemáme problém významově odlišit něco dřevěného od něčeho zdřevěnělého. Prostým poťukáním zjistíme, zda máme nohu dřevěnou nebo zdřevěnělou. Úplně stejně bychom mohli postupovat při zjišťování, zda je něco politické nebo zda je něco zpolitizované, ovšem to se nám už tak nedaří. Často tedy zaměňujeme věci politické s věcmi zpolitizovanými.

Politická věc je nám ku prospěchu, zatímco zpolitizovaná věc nám neprospívá. Jak je od sebe odlišíme ? Vezměme si příklad: názorový spor je věc politická a končí dvěma možnými způsoby. Buď jeden účastník sporu přesvědčí druhého účastníka sporu, nebo se oba účastníci sporu shodnou na tom, že se neshodnou. Názorový spor tak ukončí ukázkově politicky. Nepochopí-li, že mají jednat ku prospěchu, názorový spor zpolitizují.

Zpolitizovaný názorový spor končí jediným možným způsobem. Oba účastníci sporu sáhnou po kýblu vulgarismů a s brunátným obličejem ho vylejou na protivníka. Názorový spor se zpolitizoval.

V tu chvíli je nejvhodnější čas poklepat si na nohu a zjistit, zda ji máme dřevěnou nebo zdřevěnělou. V druhém případě by stačilo poposednout a počkat, než nám nerv odezní.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.