ORGANIZOVANÍ DOBRÁCI

O organizovaném zločinu toho bylo napsáno dost. Teď je čas věnovat se organizovanému dobru.

O organizovaném zločinu toho víme tolik, kolik nevědí ani sami organizovaní zločinci. Když se jich zeptáme na to, co údajně spáchali, nevěřícně kroutí hlavou a jsou rádi, že nevíme, co skutečně spáchali. Odborníkům na organizovaný zločin, kterými jsme my všichni, se posmívají. Organizovaní dobráci to mají jinak.

Organizovaní dobráci sami ochotně vykládají, co všechno spáchali. Organizovaní dobráci netuší, že paragrafy trestního zákoníku na ně platí stejně jako na organizované zločince. Platí pro ně přitěžující okolnosti (§ 42 odst. p) a horní hranice trestní sazby se může zvýšit o jednu třetinu (§ 107 odst. 1).

Organizovaní dobráci ve společenství nejméně tří dobráků, v níž je provedena dělba dobráckých činností mezi jeho jednotlivé členy a vyznačující se plánovitostí a koordinovaností, zakládají skutek teroristické dobrácké skupiny (§ 129 odst. 1). Tato teroristická dobrácká skupina může například ochodovat s lidmi (§ 168), může omezovat osobní svobodu (§ 171), může citově vydírat (§ 175), může porušovat svobodu shromažďování (§ 179), může pomlouvat (§ 184), může ohrožovat výchovu dětí (§ 201), může neoprávněně nakládat s myšlenkovým odpadem (§ 298), může rozvracet republiku (§ 310), může zneužívat mezinárodní organizace (§ 315), může napomáhat k neoprávněnému pobytu na území republiky (§ 341), může křivě obviňovat (§ 345), může podněcovat k nenávisti (§ 356), může šířit poplašné zprávy (§ 357).

Ruku na srdce, kdo z nás nezná alespoň jedno společenství nejméně tří dobráků, kteří konají nějaké dobro, vyhovující výše uvedeným paragrafům, a ještě to o sobě otevřeně šíří. Tito dobráci nezůstanou bez trestu. Ledaže –

Ledaže se dopouštějí dobra tak, že neznají nebo nepředpokládají dopad jimi konaného dobra. Pak se dopouštějí skutkového omylu (§ 18 odst. 1) a budiž jim odpuštěno.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.