BROUČČÍ VÁNOCE

Mnoho z nás slyšelo z matčiných úst něžné mateřské oslovení: Ty můj broučku. Pokud jsme už byli ve věku, kdy jsme rozuměli, zavrněli jsme blahem. Netušili jsme, že by maminka mohla mluvit na někoho jiného. Na jiného broučka.

Na vánoční trh přicházejí namísto vánočních kaprů vánoční broučci. Maminka nám je s láskou připraví do štědrovečení polévky a také smažené s bramborovým salátem na štědrovečerní stůl. Jak ale připravit vánoční broučky tak, aby lahodili všem členům rodiny ?

Nesmíme podcenit výběr. Najít ideální broučky na štědrovečerní hostinu je vyšší dívčí. V ideálním případě vybíráme od červích farem, které v sádkách mají čilé boučky. Při výběru se soustředíme na brouččí hmotnost, která by měla ukazovat na číslici 0,2 až 0,3 miligramy. Pokud se rozhodneme pro menší broučky, pak hrozí, že budou cítit hnojem. Rozhodně není ostuda, když farmářem vyloveného broučka odmítneme, a vybereme si takového, který nás zaujal. Záleží na nás, zda se rozhodneme, aby farmář broučka zabil, nebo se tohoto nepříjemného aktu zhostíme sami. Lidem, kteří nemají se zabíjením broučků bohaté zkušenosti, radíme možnost první.

Jakmile jsou broučci zabití, můžeme se vrhnout do jejich přípravy. V první řadě je zbavíme nožiček, následně odřízneme tykadla a zadeček, pokud je plný. Položíme broučka páteří k sobě a provedeme podélný řez, kterým ho rozdělíme na dvě poloviny. V dalším kroku odřízneme případná křidélka, jedná-li se o létající broučky. Následuje pravděpodobně nejtěžší část, kterou je zbavování žaludečních křečí. Položíme broučky tak, že jim nevidíme do očí, a poté je pozorujeme tak dlouho, dokud pocit na zvracení neodezní. I když by se mohlo zdát, že je hotovo, opak je pravdou. Nyní je vrhněme na pánev a smažme až do zlatova. Nosme za tepla na štědrovečerní stůl.

Teď už stačí žaludek zbavit obsahu a máme hotovo.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.