PŘIPRAVME SE

Tento názor se objevuje zatím sporadicky, ale jeho relevantnost je pozitivní výzvou do příštích měsíců: Pokud necháme současnou vládu dovládnout do řádných parlamentních voleb, podaří se překročit bod návratu (point of no return), za kterým již nebude možné obnovit ekonomiku.

Rozvrat hospodářství v říjnu 2025 bude tak obrovský, že každá další vláda bude zmateně pobíhat po spáleništi a hledat kus nedotčené půdy, kam by mohla zasadit strom. Všechny další pokusy o obnovu budou podmalované nářkem, že z popela se nic vybudovat nedá a že všichni fénixové shořeli na padrť. Vláda roku 2025 si vetkne do názvu cosi jako „vláda národní obnovy“, ale důvěrně se jí bude říkat „vláda sebevrahů“.

Vláda národní obnovy nebude moci spojovat svou budoucnost s umírajícím Západem. Vláda národní obnovy bude muset obnovit spolupráci s perspektivními světovými ekonomikami. Přiláká čínské automobilky, aby vybudovaly náhradu za rezavějící škodovku a vyráběly auta pro nenáročný evropský trh. Přiláká čínské farmaceuty, aby obnovili výrobu léků a nenechali nás umřít. Přiláká čínský jaderný průmysl, aby znovu postavil plzeňský provoz a vyráběl reaktory tak jako dřív. Přiláká cokoli dalšího čínského, abychom ukázali, že česká šikovnost se ještě nerozpustila v barevných prezentacích rádoby manažerů.

Musíme být připraveni. Musíme být připraveni tím, že ještě něco umíme. Máme pověst lidí devatera řemesel, s každým neřešitelným úkolem jsme si dokázali poradit. Máme necelé dva roky na to, abychom se něco naučili, případně abychom se rozpomněli na to, co jsme uměli.

Tuto vládu ignorujme a pracujme na své připravenosti. Nenechme se zaskočit případným zkrácením času přípravy, kdyby si Fiala náhle řekl, že už mu to nestojí za to. Štěstí přeje připraveným.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: PŘIPRAVME SE

  1. Josef Juhas napsal:

    Vždy připraven!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.