DVOUŘADÝ PLOT

„Bezpečnostní hrozba“ je termín, který má přísně logické opodstatnění. Ačkoli slovo „hrozba“ spojujeme se emocemi, bezpečnostní hrozba nemá s emocemi nic společného. Označíme-li někoho za bezpečnostní hrozbu, tak nikoli proto, že se ho bojíme, že by byl pro nás hrozbou, ale proto, že splňuje všechna kritéria, definovaná bezpečnostní politikou.

Bezpečnostní hrozbou může osoba nebo soubor osob, ale také věc nebo soubor věcí a jev nebo soubor jevů. Nejčastěji bývají bezpečnostní hrozbou lidé, neboť od přírody máme v povaze vyvíjet se pomocí konfliktů. Méně častější jsou bezpečnostní hrozby, založené na věcech a zejména pak na jevech. To se nyní mění. Demonstrovat si to můžeme na konkrétním příkladu.

Bezpečnostní hrozbou může být osoba. No tak řekněme pan Fiala, je to milý kluk, všecko, ale on už rok zatahuje Českou republiku do války. Přesto ho za bezpečnostní hrozbu neoznačujeme, a to z přísně logických důvodů. Předsedou vlády vyvolávaná bezpečnostní hrozba totiž není spojená přímo s osobou milého kluka. Nejedná se o bezpečnostní hrozbu osoby nebo souboru osob (milí kluci a milé holky ve vládě ČR), nýbrž o bezpečnostní hrozbu jevu nebo souboru jevů, a sice obnovování socialismu. To nemá s osobou Petra Fialy nic společného.

Současnou bezpečnostní hrozbou je tendence k obnově socialismu jako předstupně komunismu. Jedná se o jevovou bezpečnostní hrozbu.

Teorie bezpečnostních hrozeb říká, že bezpečnostní hrozbu je nutné oddělovat od společnosti stejným způsobem, jakým se od společnosti oddělují vězeňská zařízení, tj. dvouřadým plotem, v jehož vnitřním prostoru se pohybuje predátor (vězeňský pes). V případě osob může být predátorem skutečně pes. V případě jevů je to složitější. Návod nám nabízí sama příroda.

Chceme-li zabránit jevu šíření požáru směrem k nám, vytvoříme „dvouřadý plot“ ve formě uměle spáleného pruhu země. Chceme-li zabránit jevu stěhování sarančat směrem k nám, vytvoříme „dvouřadý plot“ ve formě uměle vyžraného pruhu země. Chceme-li zabránit jevu šíření socialismu směrem k nám, musíme vytvořit „dvouřadý plot“ ve formě komunistického pruhu země. Pan Fiala ví přesně, co dělá.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.