VELKÝ KONDENZÁTOR

Pokud se masívně nevzepřeme, čeká nás elektrická Evropa. Jaký bude mít průběh ?

Mezi námi spotřebiteli a zdrojem elektrické energie bude v drtivé většině umístěn usměrňovací Grätzův můstek. Za ním bezprostředně následuje vyhlazovací kondenzátor. Při ztrátě střídavého proudu se kondenzátor začne exponenciálně vybíjet přes připojenou zátěž. Elektrická Evropa bude mít exponenciální průběh.

To, co dnes považujeme za standard, je nabitý vyhlazovací kondenzátor. Standardy budeme ztrácet exponenciálně. Nemůžeme očekávat pozvolný průběh ztráty standardů a kalkulovat, že se třeba bídy nedožijeme, že umřeme sytí a spokojení, jen se slzou v oku za osud našich dětí. Pokles standardu bude prudký stejně, jako je prudký pokles napětí na vyhlazovacím kondenzátoru. K prahu, kdy přestanou fungovat naše polovodičové přechody, se dostaneme velmi brzy.

Řeči o tom, že Velký Kondenzátor nenechá nikoho padnout, jsou zcela mimo elektrickou mísu. Velký Kondenzátor je pasívní prvek, který z podstaty své vnitří struktury pouze reguluje úpadek, a to s exponenciálním průběhem. Velký Kondenzátor nemá své vlastní zdroje. S vytřeštěnýma očima bude sledovat úbytek napětí na svých kontaktech a pozérská gestikulace mu pranic nepomůže. Za ním budeme my, polovodičové přechody, odpadávat jeden za druhým. Jde o prosté Kirchhoffovy zákony.

Co zmůžeme proti zákonům ? Už jsme si ověřili, že neporučíme větru a dešti. Nyní si ověříme, že neporučíme ani elektronům. Eletrická Evropa je určena k vybití.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: VELKÝ KONDENZÁTOR

  1. Josef Juhas napsal:

    Opravdu hezké v duch el. obvodu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.