ČERTOVSKÉ POVOLENKY

Zůstáváme nejistí nad otázkou, zda lze vystoupit ze systému emisních povolenek. Ať už je naše odpověď „ano“ nebo „ne“, naše ano/ne nemá vyšší hodnotu než náš souhlas či nesouhlas s rotací zeměkoule. Z jakéhokoli vztahu totiž lze vystoupit, a to buď mírumilovně nebo násilně.

Ze systému emisních povolenek lze vystoupit, a to buď mírumilovně nebo násilně. Do systému jsme vstoupili na základě Kjótského protokolu z roku 1997, který Česká republika ratifikovala v roce 2001. V odstavci 1 článku 27 Protokolu se uvádí:
„Smluvní strana může odstoupit od tohoto protokolu písemným oznámením depozitáři kdykoli po uplynutí tří let ode dne, kdy pro ni tento protokol vstoupil v platnost.“
(Kjótský protokol k Rámcové úmluvě OSN o změně klimatu)

Od roku 2004 můžeme poslat písemné oznámení depozitáři OSN a po uplynutí jednoho roku nabude odstoupení účinnosti. Systém emisních povolenek pro nás nebude smluvně závazný. Mírumilovným způsobem dosáhneme stavu, kdy si nebudeme muset kupovat emisní povolenky a jejich cenu nebudeme promítat do ceny elektrické energie (a obecně do ceny jakéhokoli zboží, vyráběného s produkcí emisí).

Nebojíme-li se čertů a nemáme-li strach ani z jejich pomocníků, do roka a do dne umíme dostát slibu, kteří nám někteří politici dávají. Zbývá jediné.

Zbývá nebát se čertů. A nebát se násilí, které rozpoutají zastánci systému emisních povolenek.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.