ZAKULACENÍ

Myslíme si, že z našeho kulatého života nejde udělat krychle ? Myslíme si špatně.

Přestože víme, že prvořadým úkolem zákonodárného sboru je snižování počtu zákonů (zákonodárný sbor by se správně měl jmenovat zákonoberný sbor), zákonodárci se nepřestávají chlubit, jak pilně pracovali, prostřednictvím počtu schválených zákonů. Český parlament se udržuje na úrovni zhruba 100 zákonů ročně a přibližně 300 vyhlášek ročně. Zdatně ho podporuje evropský parlament, který ročně schválí až 60 evropských směrnic, a ty musejí být implementovány do českého práva. Cíl dosažení existence jediného kodexu jako na počátku lidstva se zdá nedostižný.

Každý nový zákon tvaruje náš kulatý život do krychle. Zatímco každý zrušený zákon nám šestistěn otevírá k přirozenému zakulacení. Podívejme se do vesmíru – kolik je v něm krychlových hvězd a krychlových planet ? Hvězdy a planety omezuje jediný zákon a neexistence tisíce zákonů nezpůsobuje, že by se vesmírná tělesa nesnášela, vzájemně se napadala a intrikovala proti sobě. Snižování počtu zákonů vede k dokonalosti.

Bude skvělé, až pochopíme vesmírný zákon. Až pochopíme, že poslance si volíme kvůli rušení existujících zákonů. Až se objeví předvolební billboardy: Zrušíme alespoň třicet zákonů ! Až kandidáti slíbí: Postavíme hráz evropským směrnicím ! Až nás zastupitelé budou zastupovat.

Ať si klidně kradou a pletichaří ve své krychli, jen když nás nechají se kutálet.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.