SANKCE NA VEDRO

„По итогам первых пяти месяцев текущего года федеральный бюджет исполнен с профицитом в полтора триллиона рублей, а консолидированный бюджет – с профицитом в 3,3 триллиона рублей. При этом профицит федерального бюджета только в мае составил почти полтриллиона рублей, превысив прошлогоднее майское значение более чем в четыре раза.“
(Vladimír Putin, 17.6.2022)

Náš ministr financí se jistě drbe za uchem. Jeho vlhký sen o tom, že za prvních pět měsíců tohoto roku byl český státní rozpočet v přebytku iks biliónů korun a konsolidovaný rozpočet vykázal přebytek ypsilon biliónů korun, mu schne před očima jako éter na přímém slunci. Znovu se ministr financí drbe za uchem a přemýšlí, jak to zaonačit, aby mu excelovská tabulka vyplivla přebytek. Projíždí vnořené funkce, ale vůbec jim nerozumí. Ecxel stále hlásí, že záporné číslo nelze odmocňovat.

Naštěstí má ministr financí po ruce heslový slovník, tak vyhledá vhodné heslo a pod bilanci vzorně dopíše: Za všechno může Babiš. Spokojen s výsledkem, rozmařile dopíše: Dnes je mi vedro a za to může taky Babiš.

Bloomberg si dal o něco více práce, takže spočítal, že Rusko by mohlo mít v letošním roce přebytek obchodní bilance ve výši zhruba 285 miliard dolarů, přičemž tento přebytek nebude pocházet z nárůstu produkce uhlovodíků, ale z růstu cen, způsobeného evropskými sankcemi. Český ministr financí proto nelenil a sepsal žádost, aby byly na Českou republiku uvaleny sankce. Až budou uvaleny sankce, růst cen způsobí, že z českého deficitu se stane přebytek. Ministr financí pak nebude muset vyhledávat hesla a pod rozpočet se hrdě podepíše vlastním jménem.

Prozatím ministr financí okusuje tužku a smolí seznam sankcí, které by mohly být na Českou republiku uvaleny. Určitě musejí být uvaleny sankce na vedro.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.