SLUNÍČKOVÉ DNY

Jako motoristé jsme se probudili do sluníčkového dne a zjistili jsme, že všechna parkoviště okolo supermarketů jsou neplacená, zatímco všechna parkoviště okolo nemocnic a hřbitovů jsou placená. Z toho pro nás vyplývá poučení.

Jsme-li zdraví, můžeme si nemoc obstarat s pomocí osobního vozidla, případně nákladního vozidla, zdarma dojezdem na parkoviště kteréhokoli obchodního řetězce. Jsme-li nemocní a na umření, můžeme si zdraví obstarat s pomocí osobního vozidla za úplatu dojezdem na parkoviště kterékoli nemocnice, případně za úplatu dojezdem na parkoviště kteréhokoli hřbitova svůj problém se zdravím s konečnou platností vyřešit.

Náš sluníčkový den nám nabízí i další řešení, aniž to tušíme. Chceme-li mír, můžeme si mír obstarat výrobou a rozdáváním zbraní těm, kteří mír nechtějí. Chceme-li válku, můžeme si válku obstarat rozšiřováním obranné aliance až pod nos těch, kteří válku nechtějí. Chceme-li bezpracně žít, můžeme si lenošení obstarat únavným a nepřetržitým okrádáním spoluobčanů. Chceme-li se ztrhat pomocí druhým, můžeme si altruismus obstarat lenivým a pohodlným vyplňováním žádostí o dotace. Chceme-li být majetní, můžeme si úspěch obstarat bezohledností vůči těm, kteří jsou vstřícní. Chceme-li být chudí, můžeme si chudobu obstarat vstřícnosti vůči těm, kteří jsou bezohlední.

Můžeme si přiznat, že v každé situaci existuje řešení. Soubor těchto řešení vytváří nové náboženství. S biblí nebo s koránem si již nevystačíme. S lidským myšlením si již nevystačíme. Měřítkem lidského myšlení jsou totiž tato řešení nepochopitelná. Dnes a denně narážíme na další řešení, která nechápeme.

Někdy kolem roku 2045 umělá inteligence překoná lidskou inteligenci (Ray Kurtzweil). Někdy kolem roku 2045 se konečně dozvíme, co to máme za sluníčkové dny.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: SLUNÍČKOVÉ DNY

  1. Josef Juhas napsal:

    Mnoho témat na přemýšlení. Díky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.