ROZOSTŘENÍ IDENTITY

28.4.2020 17:21 ROZOSTŘENÍ IDENTITY
Všimněme si, jak se od roku 2016 proměnily fotografie. Zvlášť patrné je to na fotografiích davových scén. Všechny obličeje na fotografiích jsou rozostřené. Důvodem je dodržování zásad ochrany osobních údajů podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 2016/679 (General Data Protection Regulation). Bylo-li by toto nařízení zavedeno již v roce 480 před naším letopočtem, na malbě bitevního pole u Thermopyl bychom stěží rozeznali tváře pěti miliónů perských bojovníků, natož tvář vítězného Xerxéa.
Leonardo da Vinci by zaváhal, zda zobrazení tváře Mony Lisy je nezbytné pro účely oprávněných zájmů příslušného správce, nebo zda před těmito zájmy mají přednost zájmy nebo základní práva a svobody Mony Lisy. Fotografie Neila Armstronga při obrovském skoku pro lidstvo by byla po odložení helmy skafandru rozostřena, neboť pro plnění smlouvy o dobytí Měsíce nebylo nezbytné pózovat lunárním fotografům.
Objeví-li se náš obličej na státní bankovce, obraťme se na Úřad pro ochranu osobních údajů. Pozná-li se někdo z nás na piktogramu toaletního panáčka, obraťme se tamtéž. V poslední době nám vláda vyšla vstříc nařízením o rouškách, což ocenil zejména cech zlodějů, neboť jejich obličeje se nemusely na záznamech z bezpečnostních kamer rozostřovat. Ideální ochranu identity mají boxeři, které po zápase mnohdy nepozná ani vlastní matka. Sdružení ošklivých herců trvale bojuje za prosazení povinného rozostření, stejně tak pornoprůmysl, který argumentuje tím, že důležité jsou charakteristické rozpoznávací znaky, které spojují dotyčnou osobu s určitým jednáním. Politici se k problému prozatím stavějí zády, což lze rovněž považovat za jistý druh rozostřování, neboť jim je vidět pouze zátylek. Nejdále je v aktivitě rozostřování modelingové hnutí Nikáb & Vous.
Je logické, že Češky, které už nosí nikáb, nemusejí být rozostřovány, jakož i Čechové s vousem o délce dlaně, případně doplněný turbanem. Těm, kteří dosud neobjevili výhody přirozeného krytí obličeje ve smyslu GDPR, se doporučuje nevycházet z příbytku, a to až do doby, než to bude zbytečné, protože všechny fotoaparáty a kamery budou zaostřeny na Mekku.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.