ČISTÝ NACIONALISMUS

24.11.2018 12:01 ČISTÝ NACIONALISMUS
„Entweder man gehört zu denen, die glauben, sie können alles alleine lösen und müssen nur an sich denken. Das ist Nationalismus in reinster Form. Das ist kein Patriotismus. Denn Patriotismus ist, wenn man im deutschen Interesse auch andere mit einbezieht und win-win Situationen akzeptiert.“
(Anglela Merkelová, Bundestag, 21.11.2018)
Zvoní vám v uších ? To proto, že o vás mluví kancléřka Merkelová. Myslíte pouze na české zájmy a nechcete do svého myšlení pojmout také německé zájmy. Totéž platí i pro německé nacionalisty, kteří nechtějí do svého myšlení pojmout české zájmy. Na první pohled vám zvoní v uších oprávněně. Na druhý pohled je ovšem zvonění falešné.
Patriotismus je zejména takové chování, po kterém není třeba hledat řešení, protože neexistuje problém. Patriotismus problémy nevytváří. Když něco, tak problémy vytváří nacionalismus. A to ve své nejčistší podobě. Když kancléřka umožnila příliv utečenců, sotva myslela na české zájmy. Chovala se nacionalisticky. Přijímala utečence výhradně na německé území. Vytvořila německý problém a ten musí zůstat problémem německým.
Pokud by kancléřka byla patriotem, myslela by před přijetím utečenců také na české zájmy (rakouské, polské, belgické, italské, atd.). Byly-li by zájmy společné, patrioti by vespolek rozhodli o přijetí utečenců. Nebo by patrioti vespolek rozhodli o nemilosrdné ochraně společných hranic. Jaký by měla společná ochrana hranic pozitivní vliv na vnímání Evropské unie, si dokáže představit každý patriot.
Nacionalista pouze žvaní.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.