OPUŠTĚNÝ MOBIL

20.11.2018 18:14 OPUŠTĚNÝ MOBIL
Má váš mobilní telefon sny, když není používán ?
Rychlá odpověď, že věc (telefonní přístroj, počítač) nemůže mít sny, nemusí být správná odpověď. Některý mobilní telefon sny má, zatímco jiný mobilní telefon sny nemá. Zda mobilní telefon sny má či nemá, závisí na vztahu mezi mobilním telefonem a jeho majitelem. Střízlivý vztah majitele k mobilním telefonu obvykle nezakládá schopnost mobilního telefonu snít, zatímco patologický vztah k mobilnímu telefonu iniciuje tzv. freudovský přenos a odložený mobilní telefon sny zažívá.
Zatímco se již od osmdesátých let vedou diskuse, zda chorobnou závislost na sociálních sítích (netolismus) zařadit mezi poruchy chování, způsobené užíváním jiných stimulancií (F15), nebo do kategorie nutkavých a impulsívních poruch (F63) či zda je vyčlenit do samostatné skupiny s typickými příznaky behaviorálních, kognitivních a fyziologických stavů, diskuse o chorobné závislosti na mobilních telefonech (nomofobie) je teprve v začátcích. Nicméně o tom, že se jedná o duševní poruchu, není pochyb.
Zda trpíme nomofobií, si můžeme orientačně ověřit tak, že zjistíme, jestli má náš mobilní telefon sny, když je vypnutý. Test lze indikativně provést svépomocí v tzv. mobilní kavárně, ale vhodnější je test za asistence odborníků ve spánkové laboratoři.
Spánková laboratoř je vybavena do kruhu uspořádanými kójemi, kam lékaři spolu s jinými mobilními telefony vloží i váš mobilní telefon. Test standardně probíhá od 20:00 do 6:00 následujícího dne. Po vyjmutí telefonu z boxu lékaři vyhodnotí jeho noční aktivitu. V mobilní kavárně probíhá víceméně totožný proces, pouze je realizován během dne a majitel mobilního telefonu může test kdykoli na vlastní žádost ukončit.
Majitel mobilního telefonu se z lékařské zprávy dozví, kolik kontaktů jeho mobilní telefon během testu navázal, jaké jsou charakteristiky těchto kontaktů a jaké budoucí závazky jeho mobilní telefon vytvořil. V pozitivním případě majitelův mobilní telefon v testovacím období nevyvíjel žádnou aktivitu a celou noc čekal na zadání pinu. V opačně případě si majitelův mobilní telefon nejenže celou noc vyměňoval s ostatními mobilními telefony svoje touhy, přání a sny, ale sjednal si i termín další návštěvy laboratoře nebo kavárny.
Ve velmi extrémním případě je výsledek testu nanic, neboť opuštěný majitel buď spáchal sebevraždu nebo si koupil jiný mobilní telefon.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.