SEX PROTI PODPISU

21.12.2017 18:10 SEX PROTI PODPISU
Na tiskové konferenci v neděli 17.12.2017 v Köpingu představila švédská trojka Stefan Löfven, předseda vlády, Isabella Lövin, místopředsedkyně vlády, a Morgan Johansson, ministr spravedlnosti, návrh nového zákona o legálnosti sexu – „zákona o souhlasu“ (en samtyckeslagstiftning).
„Sex ska vara frivilligt, är det inte det så är det olagligt“, oznámil předseda vlády.
(Sex by měl být dobrovolný, pokud není dobrovolný, pak je to nelegální.)
„Man ska veta att den person man vill ha sex med faktiskt också vill det.“
(Měli byste vědět, že osoba, se kterou chcete sex, to skutečně chce.)
Odtud vyplývá pro muže a chlapce příkaz doby: před stažením kalhot je radno zajistit si písemný souhlas protistrany s dodáním a převzetím sexu. Ministr spravedlnosti upozorňuje: „Důležitou věcí je signál švédských mužů a chlapců.“ (Det viktiga är signalen till Sveriges män och pojkar.). Oboustranným podpisem smlouvy o provedení sexu se dodavatel dostává ve vztahu k odběrateli na bezpečnou stranu. Proto se doporučuje nosit vedle prezervativů také smlouvu ve dvou vyhotoveních a pero. Vlastnoručním podpisem smlouvy dávají muži a chlapci signál, že chtějí sex vážně, srozumitelně a bez nápadně nevýhodných podmínek pro kteroukoli ze stran.
Jinak se muž či chlapec vystavuje nebezpečí, neboť může být bez smlouvy na řádný sex odsouzen za znásilnění, aniž by použil násilí nebo hrozby (místopředsedkyně vlády: „Det inte längre krävs att en gärningsman har använt sig av våld eller hot för att kunna dömas för våldtäkt.“) nebo může být odsouzen za nedbalé znásilnění (oaktsam våldtäkt) či za nedbalé sexuální zneužití (oaktsamt sexuellt övergrepp).
Nicméně, kdo chce, je v klidu, neboť čte mezi řádky: Mě se to netýká, já se umím podepsat.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.