MILIÓN POSTAČÍ

16.12.2017 16:44 MILIÓN POSTAČÍ
„Každý třetí Čech středního věku nemá jasnou představu, jak se finančně zajistit na stáří. 22 procent z nich se na důchod dokonce nepřipravuje vůbec. Ačkoliv každý spoří, v průměru by lidé na stáří chtěli hospodařit s jedním milionem korun.“
(tisková zpráva Raiffeisen stavební spořitelny, 6.12.2017)
Tuto tiskovou zprávu spořitelna opatřila titulkem „Češi netuší, kolik by si měli odkládat na důchod“, zatímco Novinky.cz odvozenou zprávu s odkazem na stejný zdroj (agentura SC&C) opatřily titulkem „Milión jako rezerva na penzi postačí“. To jen na okraj.
Zpráva dále uvádí:
„Ideální výše úspor se odvíjí od současného příjmu: kupříkladu lidé s platem nad 30 tisíc čistého chtějí mít v důchodu okolo dvou milionů korun, zatímco lidé v nejnižší příjmové kategorii uváděli částku do půl milionu korun. Všichni dotázaní chtějí mít na důchod v průměru jeden milion korun.“ a uzavírá radou:
„Kdo chce na stáří plnohodnotně žít, měl by zkrátka na spoření myslet už dnes.“
Výzkumná zpráva odpálila rozbušku. Tématu se okamžitě zmocnily další agentury, kterým vadila povrchnost průzkumu SC&C a které se ponořily hlouběji do problému.
Nejhlouběji asi zašla výzkumná agentura V tůjích, s.r.o., která 509 respondentů z reprezentativního vzorku internetové populace ve věku 25 až 49 let rozdělila podle odpovědí do tří skupin:
1. Umírněná s.
2. Asistovaná s.
3. Rituální s.
Každá ze zmíněných skupin se vyznačuje odlišným přístupem k řešení své situace ve stáří. Zatímco jedni preferují tichý odchod po zaplacení poslední složenky (umírněná), jiní požadují přítomnost kněze u mobiliární exekuce (asistovaná). Militantnější respondenti plánují své řešení před vchodem ministerstva pro důchodce (rituální).
Společným znakem všech skupin je to, že všichni dotázaní jsou ochotni věnovat svůj milión na záchranu ledních medvědů.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.