LEPŠÍ VYHLÍDKY

14.9.2017 20:09 LEPŠÍ VYHLÍDKY
Když přemýšlím o tom, co zanechám své milované dcerušce, až své boje dobojuji (v čase voleb jsou tyto víceméně plané a rozmazané úvahy v obrysech ostřejší), přílišným optimismem mě vyhlídky na její budoucnost nenaplňují. Po osobních i zprostředkovaných zkušenostech se socialismem i kapitalismem jsou naděje na něco budoucího lepšího mizivé. Přičítám to nepovedeným českým reáliím. Musím se podívat ven, kde se sen o hrubém domácím štěstí naplňuje mnohem déle. Co dělají lépe třeba v Americe.
„Wages are stagnant or falling. The costs of health care, child care, and tuition continue to rise exponentially. Full-time jobs turn into contract positions while benefits are slashed. Middle-class jobs are replaced with low-paying service work. The expectations of American life your parents had when you were born – that a ‚long boom‘ will bring about unparalleled prosperity – crumble away.“
(Michael Snyder, kandidát do Kongresu za Idaho)
Jak bude jednou žít dnes malá, dvouletá Snyderová, až dospěje ?
„Baby boomers tell you there is a way out: a college education has always been the key to a good job. But that doesn’t seem to happen anymore. The college graduates you know are drowning in student debt, working for minimum wage, or toiling in unpaid internships. Prestigious jobs are increasingly clustered in cities where rent has tripled or quadrupled in a decade’s time. You cannot afford to move, and you cannot afford to stay. Outside these cities, newly abandoned malls join long abandoned factories. You inhabit a landscape of ruin. There is nothing left for you.“
Socialistický Sovětský svaz byl zemí, kde zítra znamenalo již včera.
Kapitalistické Spojené státy americké jsou zřejmě zemí, kde pozítří znamená již předevčírem.
Ti, kteří už měli šanci připravit vyhlídky na lepší budoucnost, nesmějí déle škodit. Ať dopadnou volby jakkoli, Michael a Meranda Snyderovi se na budoucnost těší. Doufají, že budou mít více dětí, a jsou naprosto přesvědčeni, že největší kapitoly svých životů mají ještě před sebou. Michael je totiž extrémně energický zastánce volnosti a svobody. Za své vzory považuje Rona Paula (kongresmana a prezidentského kandidáta) a Randa Paula (senátora a syna Rona Paula) a podobně jako oni prosazuje mnohem omezenější federální vládu a přenesení moci zpět na vlády jednotlivých států. Michael věří, že Idaho by bylo mnohem lepším místem k žití, kdyby je federální vláda nechala na pokoji.
Až nás ti, kteří selhali v přípravě vyhlídek na lepší budoucnost, nechají na pokoji, tak si lepší vyhlídky připravíme sami.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.