CIGARETY BEZ DEHTU, NIKOTINU A CO

21.12.2016 20:59 CIGARETY BEZ DEHTU, NIKOTINU A CO
Když jsem trafikantku požádal o svoje oblíbené cigarety s 1 miligramem dehtu na cigaretu, uvedl jsem trafikantku do viditelného zmatku. Po chvíli bezvýsledného prohrabování obrázkových regálů rezignovaně hlesla: „Tak ty nemáme.“
Trafikantka totiž jen ledabyle nastudovala zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a související vyhlášku č. 261/2016 Sb., o tabákových výrobcích. Kdyby si totiž předpisy, jež řídí i její život, nastudovala lépe, věděla by, že podle § 4 odst. 1b vyhlášky patří informace o obsahu nikotinu, dehtu nebo oxidu uhelnatého v tabákovém výrobku mezi zakázané prvky nebo rysy jednotkového balení a nesmí být na cigaretách uvedeny v souladu s § 12b odst.1 zákona. Nemůže a nesmí tudíž vědět, co prodává.
V sousední drogerii taky nevědí, co je v tubě na zubní pastu, tak proč by zrovna trafikantka měla vědět víc.
Je pochopitelné, že trafikantka nesmí zákazníkovi poradit, které cigarety jsou lepší a které jsou horší. Na jakýkoli dotaz zákazníka musí rezolutně odpovědět, že všechny cigarety jsou špatné a ať zákazník kouká laskavě vypadnout z trafiky. Případně po něm hodí zapalovačem.
Vyhláška je tu proto, aby varovala zákazníka před škodlivostí kouření a zejména zamezila nekalému motivování zákazníka ke koupi lepších cigaret. Nebýt vyhlášky, kdo ví, jak bychom dopadli, kdybychom byli nekale motivováni.
Přístup ministerstva zemědělství je naprosto správný. Ve svém lítém boji proti kouření ovšem nekončí: V dalším kroku, ošetřeném tzv. bílou vyhláškou, budou cigarety baleny výhradně do bílého kartonu bez jakéhokoli potisku.
Důvodně se očekává, že zákazník si cigarety už konečně nekoupí, protože je nenajde.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.