STRUČNÁ UČEBNICE DĚJEPISU

5.11.2015 12:52 STRUČNÁ UČEBNICE DĚJEPISU
Pravěk je nejdelší a nejstarší úsek v dějinách lidstva. Za počátek pravěku považujeme přibližný výskyt tvorby prvních kamenných nástrojů předchůdcem člověka (asi 3 milióny let před Kr.). Závěr pravěku lze ztotožnit se vznikem staroorientálních států a vznikem písma (4. tisíciletí před Kr.).
Starověk je po pravěku druhou etapou v dějinách lidstva. Za jeho počátek se považuje rozpad prvotně pospolné společnosti a nástup prvních státních útvarů (ca 4. – 1. tisíciletí před Kristem); za jeho konec pak zánik říše západořímské (476 po Kristu). Poté následuje období tzv. „temného“ středověku.
V raném středověku dochází k vytváření nových civilizačních center. Dochází též k šíření křesťanství, rozvíjí se románská kultura. Ve vrcholném středověku je šířeno učení o trojím lidu (duchovenstvo, šlechta, prostý lid). Postupně dochází k zakládání měst jakožto center řemesel a obchodu a tím také k růstu významu měšťanů.
Počátky raného novověku bývají spojovány s objevením Ameriky (1492) a počátkem reformace církve (1517). Revoluční události devatenáctého století odstranily přežitky feudalismu, které bránily kapitalistickému vývoji, a nespokojenost s politickým uspořádáním po Vídeňském kongresu (nespokojenost s absolutismem, konzervatismem).
Války vrcholného novověku překonaly rozsahem zabíjení, intenzitou destrukce a finančními náklady všechny předchozí konflikty v dějinách lidstva. Druhá válka po sobě zanechala svět rozdělený na dva mocenské bloky – západní a východní (tzv. bipolární uspořádání). Na Západě zaujaly nejsilnější ekonomickou i politickou pozici Spojené státy americké, které převzaly roli hlavního tvůrce světové politiky.
Počátkem jednadvacátého století, označovaného za pozdní novověk, se vlivem nerovnovážného geopolitického stavu svět posunul od bipolárního uspořádání k tripolárnímu uspořádání (Oceánie, Eurasie a Eastasie). Spojené státy americké ztratily roli hlavního tvůrce politiky. Po čtyřicetileté náboženské válce byly demokratické principy nahrazeny principy vyvážené stability.
Následující supravěk je nejdelší a nejstarší úsek v dějinách lidstva. Za počátek supravěku považujeme přibližný výskyt tvorby prvních kamenných nástrojů předchůdcem člověka. Závěr supravěku lze ztotožnit se vznikem písma.
Melantrich © 3015, U Marťana 1, Orion, pobočka Praha,. Podsklepní 2
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.