IZRAEL V NÁS

Nekritická podpora Izraele od některých inteligentních lidí je natolik výrazná, že nás to nutí přemýšlet, jestli v tomto radikálním postoji není nějaké racionální jádro. V porovnání Izraele a České republiky (Československa) bychom nějaké racionální momenty mohli najít.

Izrael vznikl z rozhodnutí světových mocností, podobně jako Československo vzniklo z rozhodnutí světových mocností. Území si tamní obyvatelé nezajistili porážkou a vyhnáním konkurentů, ale razítkem na zřizovacím dokumentu. Ti, co se stali obyvateli nově utvořeného státu, se nepoznali v bitvách za svobodný a samostatný Izrael (svobodné a samostatné Československo), ale na úřadu, kde jim řekli: ty jsi odteď Izraelec (ty jsi odteď Čechoslovák). To není úplně nejsilnější pojítko.

Nevelké území nového státu bylo obklopeno útvary, které měly daleko delší historii a které si mohly území nárokovat. V zárodku Izraele i Československa tedy stály nevyřešené vztahy se sousedy. Nevelká populace nového státu čelila okolním daleko větším populacím. Od vzniku Izraele i Československa byla vždy přítomna hrozba přečíslení. Trvalý pocit ohrožení nepřidá stabilitě nového státu. Sounáležitost obyvatel je třeba podpořit náležitou a naléhavou ideologií.

Tak vznikly dva útvary, kde byla slabší pojítka a kde byly silnější ideologie. A teď si představme, že světové mocnosti zpochybní razítko na zřizovacím dokumentu. Postavíme se se sousedem společně na odpor ?

Sice souseda známe dlouhá léta, ale nejsme spojeni historickým bojem, zato jsme přesyceni státní ideologií. Co nám brání rozprchnout se a založit si Izrael II (Československo II) někde jinde ? Izraelci to zřejmě nemají v plánu a my bychom se v nich mohli vidět.

Naše matky se ještě musejí doučit Čapka: Jdi !

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: IZRAEL V NÁS

  1. bangkong luncat napsal:

    the information making me happy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.