PŘÍKAZY A ZÁKAZY

Zákonodárci se už tím nechlubí, ale jedou v nezmenšeném tempu dál. V roce 2020 poslali do Sbírky zákonů 618 zákonných předpisů, v roce 2021 to bylo 537 zákonných předpisů, v roce 2022 476 zákonných předpisů, v roce 2023 478 zákonných předpisů a v letošním roce stihli už 246 zákonných předpisů. Dopustíme-li se myšlenky, že každý zákonný předpis obsahuje alespoň jeden zákaz/příkaz, každoročně je nám něco zakázáno/přikázáno nejméně každý druhý den. Zákonodárci jsou novodobými pány Karfíky. („Vy nás zásobujete, pane Karfík !“)

Kdysi jsme to měli složitější i jednodušší zárovň. Zákazy a příkazy byly shrnuty v závěrech stranického sjezdu, i nadále bylo zakázáno poslouchat štvavé vysílačky a přikázáno pracovat pro věc socialismu. Zákazů/příkazů bylo nepochybně víc, ale byly přehledné. Co jsme nevěděli, že máme zakázáno, nám ochotně sdělili sousedé (zprostředkovaně přes uliční výbor a pomocnou stráž). Že máme přikázáno účastnit se voleb, nám sdělila komise s mobilní volební schránkou. Bylo obtížnější, ale současně jednodušší, vyhovět režimu, abychom měli klid po práci. A dnes ?

Máme všechny příkazy a zákazy v malíčku ? Studujeme každý druhý den nový příkaz/zákaz ? Pokud ano – a jsme právníci – jsme géniové; pokud ano – a nejsme právníci – jsme polobozi. Jako géniové těžko vycházíme s lidmi a občas také těžko vycházíme sami se sebou; jako polobozi už částečně nejsme lidmi a jsme opuštěni.

Je bezpodmínečně nutné svět zjednodušit. Máme dvě možnosti:
První možnost je, že si svět učiníme opět schematickým – tady bude dobro, tady bude zlo, a běda, jakmile si budeme myslet něco jiného. Dobro bude přikázáno a myslet si něco jiného bude zakázáno.
Druhá možnost je, že si zvolíme zákonodárce, kteří místo schvalování nových zákonných předpisů začnou rušit existující zákonné předpisy. Konečně se budou moci pochlubit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.