AŽ POBĚŽÍ

Běží liška k táboru, může za to Rus. Nese pytel zázvoru, může za to Rus. Ježek za ní pospíchá může za to Rus. Že jí pytel rozpíchá, může za to Rus.

Kdybychom neměli Rusa, liška by pravděpodobně neběžela k táboru. Bez ruského přičinění by liška nenesla pytel zázvoru. Pokud by Rus neponoukal, ježek by za liškou nepospíchal. A žádný Rus by ježkovi nenašeptával, aby lišce pytel rozpíchal. Z toho si můžeme vzít ponaučení.

Kdyby Rusa nebylo, nekonaly by se žádné tragédie.

S ponaučením můžeme naložit dvěma způsoby. Jednak můžeme dělat, že Rus neexistuje. Pak musíme hledat pravé důvody, kdo může za naše tragédie. Zjištění to budou nehezká. Do našich životů totiž zasahuje slušná řada domácích neumětelů, kteří mají mmimořádnou schopnost konat tragicky dobré skutky. Anebo skutečně existuje vnější vliv.

Vnější vliv nám zdražil energie. Vnější vliv nám znehodnotil peníze. Vnější vliv nás donutil bojovat proti uhlíku. Není to Rus, kdo nám zdražil energie, kdo nám znehodnotil peníze a kdo nás nutí žít bezemisní život. Kdo nám to tedy rozpíchává pytel ?

Až identifikujeme skutečné strůjce našich tragédií, nepomůže jim ani liščí vychytralost, ani ježčí pichlavost. Nepoběží k táboru, ale poběží, protože je budeme hnát.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.