EMBARGA

Ten, kdo embarga vysílá, musí umět embarga přijímat.

Doposud jsme byli zvyklí, že „náš západní svět“ (do úst se dere: jejich západní svět) embarga vymýšlí a rozsévá mezi neposlušné. Používáme programy na kontrolu dovozu a vývozu, které nám blokují objednávky a vývozní kontrakty. Prozatím jsme toho ušetřili Čínu. Důvodem je, že evropští dodavatelé prohrávali v cenové soutěži s čínskými dodavateli. Evropské dodavatele jsme odstřihli a chlubili se finančními úsporami z čínských dodávek. Ušetřili jsme Čínu, ale všeho dočasu.

Čína se připravuje na ekonomické oddělení od západního světa. Je možné, že dříve, než vymyslíme embargo na Čínu, vymyslí Čína embargo na nás. Pocítíme to nejen ve firemním světě, kde nám čínští dodavatelé přestanou nabízet, ale také ve spotřebitelském světě, kde nám začnou chybět věci pro soukromou spotřebu.

Projděme se mezi regály supermarketu a odstraňme z nich veškeré zboží, které nese logo Made in China. Najednou zjistíme, že vidíme z jedné strany supermarketu na druhou stranu, neboť řada regálů bude průhledná. Kromě toho zjistíme, že revoluce se nedělají na náměstích, ale na parkovištích obchodních řetězců.

Je čas si uvědomit, že Čínu sereme čím dál, tím víc. Tož si trénujme rovněž přijímání embarg.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.