VLASTIZRADA

Sálim se musel opakovaně potýkat s otázkou, co je vlastizrada (treason). Vnímal nevyslovené obavy, že systém nakládá s termínem značně extenzivně a že neexistuje záruka, co soudní systém vyhodnotí jako vlastizradu a co odmítne stíhat jako vlastizradu. Neexistuje jednotná judikatura, o kterou by bylo možné se opřít. Nejistota pak vyvolává obavy, zda podniknout nějaký konkrétní krok, nebo se raději zdržet a doufat, že hranici vlastizrady otestuje někdo jiný. Navíc k tomu přistupuje další fenomén, a to je geografická závislost vlastizrady.

V Čechách je pojem vlastizrady vnímán jinak, než na Moravě. V Čechách bude za vlastizradu považován čin, který směřuje proti německým zájmům. Potvrdí to připravované soudní tribunály. Zatímco Morava bude benevolentnější a k zájmům Německa tolik přihlížet nebude. Ve chvíli, kdy se vítězné mocnosti postarají o předefinování pojmu vlastizrady, bude Morava lépe připravena pro začlenění do nové bezpečnostní architektury. V Čechách ti, co si byli jistí beztrestností, budou pravděpodobně beztrestní i nadále, neboť se uplatní německý vliv.

Redefinice vlastizrady ovšem připraví horké chvíle moravským jestřábům. Budou čelit žalobám a bude jim hrozit propadnutí majetku. Na to musejí být Sálimovi lidé připraveni. Může dojít k emigrační vlně a k uvolnění pozemků, které budou blokované pouze starými katastrálními úřady. Okamžitá reakce bude nutná zejména v moravských příhraničních oblastech, s nejvyšší opatrností v severním příhraničí.

Nebude to jednoduché, ale jedno mohl Sálim bezpečně potvrdit – nebude se jednat o válečný stav.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.