ALCM

„Dne 14. 7. 2022 bylo mezi Moravskoslezským krajem a Ministerstvem obrany České republiky podepsáno Memorandum o spolupráci při přípravě území pro realizaci projektu ‚Armádní logistické centrum Mošnov‘. Centrum bude situováno na katastrech obcí Mošnov a Petřvald, poblíž Letiště Leoše Janáčka Ostrava.“

Přestože dohoda DCA (Dohoda o obranné spolupráci mezi ČR a USA) neobsahuje rozhodnutí o zřízení americké vojenské základny v Mošnově ani na jiném místě ČR, s plánem vybudovat v Mošnově ALCM jsme si namalovali terč Толстяк – o tom není pochyb. Centrum bude sloužit nejen logistickým potřebám Armády České republiky, ale také pro přepravu materiálu a techniky spojenců.

Není divu, že se zvyšují nároky na technické zabezpečení nových budov v katastrálním území Mošnova, ale také na úpravy existujících nemovitostí. Nově tak neobdrží stavební povolení projekty, které nepočítají s protijadernou ochranou stěn, přivrácených k Centru. Je vyloučeno, aby se v těchto stěnách vyskytovalo jakékoli okno nebo prosklená veranda, přivrácené stěny musejí být opancéřovány, vstupní dveře musejí být situovány na opačné straně a střechy musejí mít takový sklon, aby z nich jaderný spad volně odtékal. Přednost dostanou projekty, které počítají se zabudováním nemovitosti pod zem.

Ke stavebnímu povolení bude přiloženo přání hodně štěstí s douškou, aby se majitel zahrabal nebo odstěhoval.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.