MANIPULACE A VOLBA

Jak poznáme, že jsme manipulováni ? Jak to poznáme zejména tehdy, když až do konce života žijeme svobodně ? Máme v zásadě dvě možnosti.

Opakem života v manipulaci je život ve svobodě. Manipulovaný život je nesvobodný, zatímco svobodný život manipulaci odolává. Jsme-li manipulováni, svoboda se nám omezuje na jednu správnou volbu a ztrácíme možnost volby (názorným příkladem byla manipulace s možností kouření, která vyústila ve ztrátu volby navštívit hospodu, jejíž majitel by se svobodně rozhodl provozovat kuřáckou hospodu).

Naše dvě možnosti, jak poznat, že jsme manipulováni, odpovídají zužování či rozšiřování svobody volby. Zužuje-li se nám svoboda volby, jsme manipulováni; rozšiřuje-li se nám svoboda volby, nejsme manipulováni. Takhle jednoduché to je. Přesto se některým z nás může stát, že až do konce života budme žít v přesvědčení, že nejsme manipulováni, přestože se nám prokazatelně zužuje svoboda volby. Skutečně, i takoví někteří jsme.

Pak u nebeské brány oznámíme svatému Petru, že jsme nebyli manipulováni. Svatý Petr nám položí pár kontrolních otázek, nad našimi odpověďmi pokývá ustaraně hlavou a pošle nás do zvláštního oddělení.

My ostatní u nebeské brány oznámíme svatému Petru, že jsme byli manipulováni. Svatý Petr si nás prohlédne a bez otázek nám dá vybrat, kam chceme v nebi jít.

Pak jsou mezi námi tací, kteří neumíme odpovědět, protože nám bylo celý život jedno, zda jsme nebo nejsme manipulováni a zda se nám zužuje nebo rozšiřuje svoboda volby. Takovým svatý Petr poradí, ať si jdeme, kam chceme, a svatého Petra neotravujeme.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.