ANI VČELA, ANI VLK

Když jsme ve včelím roji, myslíme si, že jsme včela. Když jsme ve vlčí smečce, myslíme si, že jsme vlk. Když jsme v euroatlantické společnosti, myslíme si, že máme pravdu.

Zevnitř roje nevidíme, že bychom nemuseli být včelou, stejně tak zevnitř smečky nevidíme, že bychom nemuseli být vlkem. Zevnitř euroatlantické společnosti nevidíme, že bychom nemuseli mít pravdu. Ve všech případech platí, že musíme ze společenství vystoupit a poodstoupit, abychom se na společenství mohli podívat zvenku a z mnoha různých úhlů. Zjistili bychom nevídané věci.

Do osnov základních škol by měl být zakomponován předmět různých úhlů. Máme šest civilizovaných světadílů (bez Antarktidy), tudíž by žákovi základní školy zabralo pět let, kdy by se vzdělával v jiném světadílu a osvojil si techniku různých úhlů. Takový patnáctiletý různopohledník by byl jak korund odolný vůči propagandistickému brusu.

Na počátku dospělosti by si mohl sám věrohodně rozhodnout, že není ani včela, ani vlk, a ani nemá vždy pravdu. Včela včelu nebodne, vlk vlka nekousne, ale euroatlantik dokáže být nesnesitelný i mezi svými.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.