NOVINÁŘ SPECIFICKÉ KATEGORIE

Když informujeme, zásadně musíme odlišit informaci o tom, co se stalo, od informace o tom, co se právě stává, a od informace o tom, co se jednou stane. Informace totiž není trojsložkové lepidlo. Dobrý novinář toto pravidlo dodržuje. Pomocí tohoto pravidla můžeme od sebe odlišit dobré a špatné novináře.

Špatný novinář úmyslně zneužívá mix informace o tom, co se stalo, s informací o tom, co se jednou stane. Špatný novinář neumí, případně nechce, tyto kategorie oddělovat, případně je placen za to, aby tyto kategorie neodděloval. Pak například v článku o tom, co se stalo etnickým Rusům na Ukrajině, blouzní o budoucím obnovení státu. Dobrý novinář namísto toho napíše jeden článek o tom, co se stalo etnickým Rusům, a pak druhý článek o tom, co se jednou stane s Ukrajinou. Dobrý novinář obě kategorie nesměšuje.

Pracovně si můžeme novináře rozdělit do tří kategorií: novináře A (minulost), novináře B (současnost) a novináře C (budoucnost). Poznáme je velice snadno, stačí sledovat časování sloves. Drtivá většina novinářů plynule a bez uzardění přechází z jednoho času do druhého času. Vnucuje čtenářům svoji vlastní kauzalitu o tom, co vyplývá z čeho, co přítomného vyplývá z minulého a co budoucího vyplývá z přítomného. Nerespektuje základní zákon novinařiny, že kauzalitu si vytváří čtenář sám. Máme příliš mnoho novinářů AB, BC, AC a téměř žádné novináře A, B, C. Rodí se ovšem specifická kategorie A.

Novinář specifické kategorie A sedí v kóji, v jejíž stěnách jsou tři otvory. Napravo od speakwriteru malá pneumatická roura pro psané zprávy; vlevo větší, pro noviny; a v boční stěně, kam novinář specifické kategorie A lehce dosáhne rukou, je velká obdélníková štěrbina chráněná drátěnou mřížkou. Z neznámeho důvodu se jí říká paměťová díra.
Novinář specifické kategorie A stiskne na obrazovce tlačítko „starší čísla“ a požádá o příslušné výtisky Timesů, které za pár minut vyklouznou z pneumatického potrubí. Přikazy, které novinář specifické kategorie A dostává, se týkají článků nebo zpráv v novinách, jež je z nějakého důvodu třeba změnit, nebo, jak zní oficiální verze, opravit.
Jakmile novinář specifické kategorie A tyto příkazy vyřídí, přidá napsané opravy k příslušným výtiskům Timesů a vstrčí je do pneumatického potrubí. Potom téměř bezděčným pohybem zmačká příkazy i všechny poznámky, které si udělal, a vhodí je do paměťové díry, aby je strávily plameny. 

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.