KRÁTKÉ NOHY

Motto: „Samozřejmě víme, odkud ta inflace přišla, je to přímý důsledek války, války na Ukrajině, ruské agrese…“ (Eva Zamrazilová, viceguvrnérka ČNB, 21.12.2022)

Jako děti jsme slýchali, že lež má krátké nohy. Když má někdo krátké nohy, daleko nedojde. Když lžeme, máme krátké nohy a nedojdeme daleko. Cesta do bankovní rady ČNB je více než krátká. Budeme-li lhát, do bankovní rady ČNB zaručeně nedojdeme. S krátkýma nohama skončíme někde na vrátnici.

Do bankovní rady ČNB můžeme přesto dojít, a to tehdy, když po cestě až k vrátnici mluvíme pravdu. Jakmile překonáme vrátného a dojdeme ke schodišti do prvního patra, pravdu už nepotřebujeme, neboť po schodišti nahoru nám krátké nohy nejsou překážkou. Můžeme například skákat schod po schodu, můžeme si na vyšší schod přesednout, můžeme si ze žebříku přivolat výtah. Lhát je povoleno, protože nám zkrácení nohou nijak neublíží při cestě nahoru.

Schodiště jsou si podobná jako vejce vejci v různých institucích. Stačí překonat vrátného a způsob našeho postupu do vyšších pater již není závislý na pravdě a lži. Svoboda tvrdit cokoli se stává bezbřehou. Dokonce dostaneme svobodu nestydět se za své krátké nohy.

Z nejvyššího patra je pak otevřena cesta na střechu, odkud je již jen skok do nebe.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.