KACHNÍ OCHUTNÁVAČI

Kdysi existovala profese ochutnávače. Jeho úkolem bylo ochutnat jídlo před tím, než bylo servírováno na královský stůl. Ochutnávač splnil svoji roli, pokud zůstal král naživu, bez ohledu na život ochutnávače. Zdálo by se, že profese ochutnávače zašla na úbytě – souchotiny už úspěšně léčíme, profese ochutnavače zažívá renesanci.

V rámci veřejné soutěže ve výzkumu, vývoji a inovacích v roce 2022 Ministerstvo zemědělství ČR vyhlásilo téma „Stanovení laboratorní metody pro určení druhů hmyzu, určených pro lidskou spotřebu, nebo pro výrobu zpracované živočišné bílkoviny (stanovené v nařízení EP a R č.  2015/2283)“ (MZ). Přestože „farmově chovaným hmyzem“ jsou hospodářská zvířata podle definice čl. 3 odst. 6 písm. a) nařízení (ES) č. 069/2009, při stanovování laboratorní metody je nutné vyloučit nahodilou přítomnost farmově nechovaného hmyzu, jenž by mohl způsobit gastroenterologické potíže podle sekcí K00-K93 Mezinárodní klasifikace nemocí. Nestravitelnost nahodilého hmyzu je nutné klasifikovat v předepsaném rozsahu. Zde je nezastupitelná úloha královského ochutnávače, nyní tedy unijního ochutnávače.

Vzhledem k tomu, že na území Evropské unie se vyskytuje více než 100.000 druhů hmyzu, je profese unijního ochutnávače nesmírně náročná. V případě českého ochutnávače to znamená ochutnat téměř 30.000 druhů hmyzu. Takovou práci nemůže zvládnout jediný ochutnávač. Vznikne sdružení ochutnávačů v rámci Potravinářské komory České republiky. Předpokládáme-li, že rizikové povolání ochutnávače bude způsobovat přirozený úbytek ochutnávačů, je personální zajištění cechu ochutnávačů klíčové pro zajištění bezproblémového zásobování Evropanů chutným a bezpečným jídlem. Prvořadým požadavkem na vykonávání profese ochutnávače je kachní žaludek.

Profesionální ochutnávač hmyzu si musí zvyknout na časté bolesti břicha, na poruchy trávení, na změny rytmu stolice a na občasné krvácení ze zažívací trubice. Pravidelně musí docházet na jaterní testy.

Vyhlášení tématu „Stanovení laboratorní metody pro určení ochutnávačů s kachním žaludkem, určených pro experimentální pojídání hmyzu (stanovené v nařízení EP a R č.  ?/?)“ je na spadnutí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.