OBILNÁ VELMOC

„According to the Helsinki-based newspaper Iltalehti, the bill regarding potential NATO membership the Finnish government will put before parliament doesn’t include any opt-outs for nuclear weapons.“
(Newsweek, 26.10.2022)

Protože jsme přirozeně zvědaví, zajímá nás, jak vypadá česká přístupová smlouva k NATO, kterou Poslanecká sněmovna schválila 15. dubna 1998. Také neobsahuje opt-out (výjimku) pro instalaci jaderných zbraní na našem území ? Ne, neobsahuje.

Z absence výjimky nelze usuzovat, že na území státu jsou umístěné jaderné zbraně. A naopak, z přítomnosti výjimky nelze usuzovat, že na území státu jaderné zbraně jsou. Přítomnost výjimek a přítomnost zbraní je zábavná hra, určená pro novináře. Novináři tvrdí, že absence výjimky znamená nasunutí jaderných zbraní na hranice Finska s Ruskem. Tj., že absence výjimky znamená nasunutí jaderných zbraní na hranice Česka se Slovenskem. Skutečnost je jiná.

Na území kteréhokoli člena Severoatlantické aliance mohou být umístěny jaderné zbraně NATO. Ani netušíme, že silo za naší vesnicí není na obilí. A jsme pyšní na to, že jsme státem se statutem obilné velmoci.

Až přijde nepřítel, budeme po něm pochopitelně házet zrní.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.