ČIŇ LIDEM DOBŘE

Představme si, že máme tak obrovský majetek, že bychom si mohli koupit celou republiku. Záměrně neříkáme, že „máme na účtu“, neboť náš majetek není o účtech. Máme majetek, skládající se z mnoha různých aktiv. Z nemovitostí, z movitostí, z peněz, z intelektuálního majetku, z vlivu, z politických a hospodářských vazeb. To vše dohromady nám přesahuje 1,5 biliónu korun. Každé ráno se probouzíme s otázkou: Proč se námi svět nechce bavit ?

S naším jeden a půl biliónem jsme pro nejbohatší lidi světa pouhým vzduchem. Nebaví se s námi jako s mravencem, kterého je možné zašlápnout, aby jim nevlezl do bot. Ti nejbohatší se také ráno probouzejí s kruciální otázkou, ale úplně jiného kalibru: Co budeme dnes dělat ?

Zatímco my ráno vstáváme do práce, ať už z nutnosti či pro zábavu, jsou tu tací, co se převalují a horečnatě přemýšlejí, jak navázat na včerejší aktivitu, aby v běhu času měla jejich činnost nějaký smysl. Nemluví se zde o týdnech, měsících či rocích, nýbrž o staletích. Jen kontinuita v rozpětí věků může těmto lidem poskytnout uspokojení, že nežili nadarmo. Co budou dnes dělat, aby pokračovali v záměru svých předků ?

Podíváme-li se na jejich konání z pohledu statistiky, většinově je jejich rozhodnutí o denním programu řízeno altruisticky: Dnes budeme konat dobro. Mnozí z nich jsou o svém počínání ve prospěch dobra úpřimně přesvědčeni. Nechtějí, aby se lidstvo zmítalo ve válkách, v chaosu, v bídě. Oblíbili si lásku, klid a harmonii. Cokoli udělají, bude ve prospěch lidstva. To je většinový osud nejbohatších lidí světa.

Až se dostaneme mezi nejbohatší lidi světa, nežehrejme na to, že se každé ráno převalujeme v posteli a trpíme přemýšlením, co budeme dnes dělat. Vzpomeňme si, co nám odkázala naše prateta aristokratka: Čiň lidem dobře a láskou se ti odmění.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.