TŘÍSTRANNÝ POKER

Ahmed vyklidil prostory u německých hranic opravdu dokonale. Ani forenzní štětičkáři by neodhalili, že podzemní prostory kdy kdo obýval. Možná by našli stopy z roku 1938, ale po Ahmedovi ani pírko. Veškeré vybavení bylo přestěhováno do prozatímních prosor do doby, než bude připravené útočiště na česko-moravském pomezí.

Ahmed příliš nepřemýšlel, proč právě lesy u Svratky. Sálim mu objasnil budoucí geopolitické uspořádání Evropy, které vzal jako fakt. Při objasňováni si Sálim vypomohl pokerovým příslovím: Pokud hrajete poker ve třech a nevíte, kdo je hlupák, jste ten hlupák vy. (alternativně a jazykově relevantněji: Wenn Sie den Trottel nicht in der ersten halben Stunde am Tisch erkennen können, dann sind Sie der Trottel.) Dvě velmoci licitují a Češi na to doplácejí. Československo čeká druhé dělení.

S některými lidmi v Čechách se Ahmed sžil a chápal jejich rozhořčení. Tvrdili, že to, co se nepovedlo Hitlerovi, povede se částečně nyní: „Po tisíc let náležely k životnímu prostoru německého národa česko-moravské země. Násilí a nerozum vytrhly je svévolně z jejich starého historického okolí a posléze jejich zapojením do umělého útvaru Česko-Slovenska vytvořily ohnisko stálého neklidu“ (Výnos vůdce a říšského kancléře č. 75/1939 Sb., o Protektorátu Čechy a Morava, 16.3.1939)

Morava se ovšem radovat nemůže, dostane se pod vliv Polska, které se také bude chovat velmocensky, i když pod kuratelou velmocí, dohlížejících na jeho neutralitu.

„Německá říše však nemůže v těchto pro její vlastní klid a bezpečnost stejně jako pro obecné blaho a obecný mír tak rozhodně důležitých oblastech trpěti žádné trvalé poruchy. Dříve nebo později musela by nésti nejtěžší důsledky jako mocnost dějinami a zeměpisnou polohou nejsilněji interesovaná a spolupostižená. Odpovídá tudíž příkazu sebezáchovy, jestliže Německá říše jest rozhodnuta zasáhnouti rozhodně k zajištění základů rozumného středoevropského řádu a vydati nařízení, která z toho vyplývají. Neboť dokázala už ve své tisícileté dějinné minulosti, že díky jak velikosti, tak i vlastnostem německého národa jediná jest povolána řešiti tyto úkoly.“

Hraje se třístranný poker a podle Ahmeda Češi netuší, kdo s kým sází.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.