VELMOCI

Putin činí, protože má povoleno tak činit. Biden činí, protože má povoleno tak činit. Si činí, protože má povoleno tak činit. Všichni vůdci velmocí činí, protože mají povoleno tak činit. Ostatní činí, jak mohou a jak jim intelekt dovoluje. Pár z nich nečiní, neboť už nejsou mezi námi – činili totiž v rozporu s povolením pro vůdce.

Fiala by mohl činit, jak může a jak mu intelekt dovoluje. Není omezen povolením pro vůdce velmoci. Může si dělat, co chce, kromě jediného: snažit se o postavení vůdce velmoci. Od 1. července je v nebezpečí, že by se mohl cítit jako vůdce velmoci, vůdce Evropy. Mohl by činit v rozporu s povolením pro vůdce, což by mělo za následek, že by do 31. prosince už nemusel být mezi námi. Je to obrovské riziko, ovšem jen teoretické, stejně teoretické, jak teoretická je politologie. Fiala tu s námi zůstane dlouho, velmi dlouho.

Například vůdce velmoci Putin a vůdce velmoci Biden činí s povolením, přičemž v případě Evropy činí ve shodě, a to v neprospěch Evropy. Je to pochopitelné, čím méně velmocí, ať už v americkém unipolárním světě či v ruském multipolárním světě, tím lépe pro stávající vůdce velmocí. Ani vůdce Putin, ani vůdce Biden nepotřebují další velmoc Evropa.

Evropa měla šanci stát se technologickou velmocí, bohužel svoji šanci propásla. Může se ještě stát technologickou základnou pro jinou velmoc, ale kvůli Zelenému údělu se jí pravděpodobně nestane. Současnému vůdci Evropy a všem následujícím vůdcům Evropy bude souzeno činit, jak mohou a jak jim intelekt dovoluje. Nebudou činit proto, protože budou mít povoleno tak činit. Bohužel.

Bohužel pro nás Evropany. Vzpomeňme si na provolávané heslo z počátku devadesátých let: Zpátky do Evropy !

Dnes toto heslo zní: Zpátky !

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.