BEZPLYNOVÉ OHNĚ

Jak předělat plynové vytápění na vytápění pevnými palivy ? Je to obtížné, ale není to nemožné.

Zákaz lokálních topenišť je dlouhá story, táhnoucí se desítky let. Skrze obecní struktury nám stát chodil kontrolovat tmavost kouře a míru obtěžování zápachem. Přes 50 procent domácností spalovalo kromě topného oleje také i domovní odpad, včetně plastů, a to i několikrát do týdne, 20 procent dokonce každý den. Pak stát přišel s legislativou, která obcím umožnila zakázat provoz lokálních topidel na pevná paliva ve vybraných lokalitách, který bude od 1.9.2022 ovšem platit plošně:
„Ve spalovacím stacionárním zdroji o jmenovitém tepelném příkonu 300 kW a nižším je zakázáno spalovat hnědé uhlí energetické, lignit, uhelné kaly a proplástky. Obec může vyhláškou zakázat na vymezeném území obce spalování vybraných druhů pevných paliv ve stacionárních zdrojích podle věty první…“
(Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, § 17 odst. 5)

Až se tedy v zimě budeme zahřívat ohněm o jmenovitém tepelném příkonu 300 kW a nižším, ať už v krbu či v kamnech nebo uprostřed obýváku, nezapomeňme, že při přikládání hnědým uhlím, lignitem, uhelnými kaly a proplástky riskujeme pokutu až 50 tisíc korun. Pečlivě si proto vybírejme, co do ohně přihodíme.

Například noviny či volební letáky z poštovní schránky jsou přípustné (zejména u letáků si zkontrolujme, zda na nich nejsou jedovatá slova). Rovněž tak ušmoulaný obal od deseti deka gothaje. Parkety jsou vhodný příhoz do ohně, také rozštípaný nábytek, vytrhané dřevěné obložení, posbírané klestí cestou z úřadu práce. Dobře hoří linoleum, letní oblečení k moři (zimní oblečení z racionálních důvodů ušetřme), veškeré plastové lahve (proplástek není plast !), různá vyznamenání z práce, ve finále i bezcenné peníze a akcie. Budeme schopni udržet přijatelných patnáct stupňů i bez plynu. Sice se nám zvýší fixní sazba za připojení k plynové soustavě (takzvaná platba za plynoměr), ale Putinovi to nandáme tím, že si od něho nevezmeme ani molekulu.

Počet lokálních topidel na pevná paliva se zvedne z aktuálního přibližně 1 miliónu na budoucích přibližně 10 miliónů. Až nám vláda přijde skrze přípustně tmavý kouř osobně poděkovat za vítězství nad Ruskem, pozvěme ji k ohni ohřát si zkřehlé ruce.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.