NAŠE CENA

Máme morální maják, kterým se za každých okolností řídíme ? Bez rozmýšlení přitakáme, neboť si o sobě myslíme, že jsme dobří lidé.

Uspořádali jsme test, abychom si ověřili, že jsme přitakali oprávněně. Vybrali jsme reprezentativní skupinu spoluobčanů s rozdílným věkem, s rozdílným vzděláním, rozdílného pohlaví, s rozdílým náboženským vyznání, s rozdílnou politickou orientací, s rozdílným sociálním postavením. Všem členům skupiny jsme učinili totožnou  nabídku na výrazné zlepšení životního standardu, přičemž počet nabídek bude o jednu nižší než je počet členů. Jednomu členovi skupiny se životní standard ve finále nezvýší, aniž by členové skupiny věděli, kdo to bude.

Všichni členové skupiny se mají rozhodnout, zda se o zlepšení životního standardu rovnoměrně podělí, či zda jednoho člena ze skupiny vyloučí. Rozhodování probíhá postupně: v prvním kole se členové skupiny rozhodují bez dalšího, jednoduše ano/ne. Sociální soudržnost víceméně zafunguje, morální maják nám ukazuje cestu. Pak ovšem následuje další kolo, kdy s otázkou na vyloučení jednoho člena skupiny přichází dodatečná nabídka na finanční kompenzaci, pokud se tázaný rozhodne pro vyloučení (prozatím neznámého smolaře).

V tu chvíli test získává zajímavou gradaci. Ve třetím a dalších kolech se nabídka na finanční kompenzaci navyšuje. Nejprve v tisících korun, poté v desetitisících, pak ve statisících, dále v miliónech, v desetimiliónech, ve stamiliónech a nakonec v miliardách. Ukazuje se, že každý z nás, každý člen skupiny, máme svou cenu. Morální maják se někomu z nás vypíná při desetitisících, jinému při statisících a jinému při stamiliónech. Při miliardách jsme všichni do jednoho bez majáku.

Až nám zase nějaký chytrolín bude vykládat o morálním majáku, vzpomeňme si na test. Zeptejme se ho, za kolik peněz by byl ochoten mlčet.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: NAŠE CENA

  1. Josef Juhas napsal:

    Máte můj hlas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.