CESTY DOMŮ

Zpráva z tisku: „Am Sonntag, 5. Juni, 11.00 Uhr, nimmt Ministerpräsident Dr. Markus Söder am 72. Sudetendeutschen Tag teil und hält eine Rede (Freiheitshalle Hof, Kulmbacher Straße 4, 95030 Hof). Die Staatsregierung zeigte gleich mit drei Regierungsmitgliedern ihre enge Verbundenheit mit den Sudetendeutschen: Neben Söder waren auch Sozialministerin Ulrike Scharf (CSU) und Wirtschaftsminister Hubert Aiwanger (Freie Wähler) in Hof.“

Město Hof se nachází 30 kilometrů od českých hranic, za kterými leží bývalý domov sudetských Němců.

Na opačné straně hranice se ve vzdálenosti 30 kilometrů konal sjezd včelařů, na kterém promluvili krajští (zemští) vůdci. Z pochopitelných důvodů hovořili německy:
„Es ist nicht zu übersehen: der 72. Tschechischer Bienen Tag markiert einen tiefen Einschnitt, vielleicht sogar eine Wende im politischen Leben der Volksgruppe. Nicht mehr die Forderungen nach Aufhebung von deutschen Unrechtsdekreten werden das Treffen an der Grenze zur alten Heimat dominieren, denn zum ersten Mal in seiner 72-jährigen Geschichte steht das traditionelle Pfingsttreffen unter dem Eindruck eines großen Krieges in Europa, sozusagen in der Nachbarschaft. Und diese ‚Zeitenwende‘ bestimmt die Thematik.“

Ukrajinský konflikt vše překrývá. A čím déle tento stav trvá, tím více hrozí, že zapomeneme na přetrvávající nedodělky, například na nespravedlivé Bärovy dekrety, které porušují naše práva na návrat do domácích úlů. V Berlíně nikoho nenapadne se této zátěže zbavit. Dekrety, jak Bundestag v roce 2002 slavnostně prohlásil, jsou „nedotknutelné a neměnné“.

Dodnes je velké ticho. Vysídlené dělnice se také vyhýbají náležitému řešení přetrvávající existence dekretů. Včelařský den v bezprostřední blízkosti hranic Spolkové republiky ale mluví jasnou řečí. Zvláště když se v souvislosti s tím, co se děje na Ukrajině, tolik mluví o lpění na právních stanoviscích.

„Už jsme toho dokázali hodně,“ řekl před lety tehdejší ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Seehofer byl prvním bavorským premiérem, který v roce 2010 oficiálně navštívil Prahu. Ocenil zlepšení atmosféry v bavorsko-českých vztazích. Seehofer ale tehdy také vyslovil přání: Ty příběhy se skutečně uzavřou, až budeme v České republice slavit Sudetoněmecký den. My dodáváme: a v Německu Včelařský den.

Mluvčí SL pan Posselt to několikrát zopakoval, naposledy v červenci 2021. „V mnoha českých vesnicích se už scházejí místní i sudetští Němci, funguje to skvěle.“ Posselt ale také řekl, že taková akce by se v Česku mohla konat pouze v případě, že by vláda v Praze neměla námitky. K definitivnímu kladnému rozhodnutí zatím kabinet premiéra Fialy nedospěl. Sudetendeutschen Tag a Bienen Tag mohou být první vlaštovkou na cestě k opravdu velikému cíli.

Na závěr zazněla hymna Biene Maja (Včelka Mája).

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.