KNIHKUPECKÉ ŽNĚ

Nakladatelství literatury pro děti a mládež mají žně. Místo kdysi populárních čvrtků byly zavedeny neděle, v souladu s úvahou, že literární novinky mají nyní povahu nového náboženství. Zatímco řada z nás v nedělní dopoledne spěchá do tradičních svatostánků, početná a stále se rozrůstající skupina pospíchá za kázáním do nedělních front před knihkupectvími.

Doslova hitem je aktualizované vydání vyjmenovaných slov. Zapomeňme na „být-obyčejný-bystrý-kobyla-babyka-býk“, jak jsme se je kdysi učili a později přidali Bydžov a Přibyslav, nyní je to jinak. S psychologickým odůvodněním, že memorované poučky z období obecné školy nám zažírají jako vápno do duše, se nyní dává přednost vyjmenovaným slovům, kde se po „b“ píše měkké „i“. Modernizovaná vyjmenovaná slova tedy zní: „bisexuál-libido-xenofobie-bílý-dobitek“. Podobně je to s vyjmenovanými slovy po „l“ (stalinista), „m“ (extremista), „p“ (konspirátor), „s“ (rasista), „v“ (nenávist) a „z“ (dezinformátor). K tomu přibyla vyjmenovaná slova po dalších souhláskách jako „c“ nebo „d“, aby bylo možné vápnem přimáznout slova „nacionalista“ či „radikál“. Vyjmenovaná slova děti opakovaně cvičí, neboť opakování je matka moudrosti.

Ve chvílích volna si pak mohou zahrát populární deskovou hru „Zboř si svůj kostel“. Obsadí-li s figurkou políčko například Velehradu a získali-li v průběhu hry prémii ve formě zápalek, případně domácí sady pro trhací práce, mohou se vyřádit a nadto mají další hod k dobru. Dále lze zakoupit dobroudržnou hru „Ulov si svého nevěřícího psa“, ovšem ta patrně bude z pultů stažena po protestu kynologů.

Jedničkou zatím zůstává publikace „Breviář mladého kriminalisty“, podle které se mohou mladí zájemci naučit rozlišovat mezi nenávistí předsudečnou, nenávistí posudečnou, nenávistí odsudečnou, nenávistí přísudečnou a nenávistí úsudečnou. Není to věru lehké.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.