ZÁKLADNÍ ZÁSADY FAČR

Základními zásadami Stanov Fotbalové asociace ČR jsou mj. „nezávislost na ideologických názorech, náboženských postojích a politických vlivech“ a „nepřípustnost jakékoli diskriminace“. Sami cítíme, že v dnešním pokrokovém světě si s takto formulovanými zásadami již nevystačíme. Stanovy FAČR výslovně neoddělují mužský fotbal a ženský fotbal, Pravidla fotbalu rovněž tak, pouze uvádějí, že ve všech případech, kde se v Pravidlech používá mužský rod, „platí stejná ustanovení i pro ženy“. Používá-li se termín „mužstvo“, má se na mysli i ženstvo, používá-li se termín „hráč“, má se na mysli i hráčka.

Pravidla fotbalu uvádějí, že „utkání hrají dvě družstva, každé družstvo má nejvýše jedenáct hráčů“, přičemž není určeno, jakého pohlaví který hráč je. Nesmí nás překvapit, když na hrací plochu vyběhne směsice různých pohlaví. Při aktuálním počtu pohlaví se může stát, že se na hřišti objeví až jedenáct různých pohlaví. Takto je ošetřena i zdánlivě kuriózní situace, kdy některý hráč změní pohlaví během utkání nebo kdy se během utkání stane hráč bezpohlavním. Takový hráč není považován za „osobu cizí“, proto rozhodčí nemusí přerušit hru, ani zajistit odchod tohoto tranzitivního hráče z hrací plochy. Problém ovšem nastává s Listinou hráčů.

Družstvo musí mít k dispozici Listinu hráčů, kterou předkládá v případě písemného vyplňování Zápisu o utkání (ZoU) nebo pro provedení kontroly totožnosti startujících hráčů. Družstvo musí mít k dispozici Listinu hráčů, kterou předloží v případě písemného vyplňování ZoU nebo pro provedení kontroly totožnosti startujících hráčů. Postup provádění kontroly totožnosti uvádí Soutěžní řád FAČR.

Kontrola totožnosti hráčů se provádí 15 minut před utkáním, kdy každý z hráčů vykazuje aktuální pohlaví. Změní-li hráč pohlaví během utkání, jím vykázaná totožnost se stává neplatnou. V takovém případě hrozí uložení disciplinárního trestu kontumace utkání.

Základní zásady Stanov Fotbalové asociace ČR budou rozšířeny o „nezávislost na ideologických názorech, náboženských postojích, politických vlivech a pohlavní identitě“ a o „nepřípustnost jakékoli diskriminace a změny pohlaví během utkání“.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.