FASCINACE BUDOUCNOSTÍ

Vždycky nás fascinovalo a fascinovat bude nikoliv to, co je momentálně okolo nás, tj. přítomnost, ale to, co bude, tj. budoucnost, zejména vzdálená budoucnost. Předpověďmi budoucnosti jsme uhranutí – víc než to, co bude zítra, toužíme vědět to, co bude za rok, za deset let. Této naší iracionální úchylky využívá nejen astrologie, ale i politologie, obojí pod souhrnným označením čarodějnictví.

Čeho se tedy dožijeme ? Poučeni rozpadem Římské říše víme, že ke změnám může dojít relativně rychle a můžeme zažít rozklad na vlastní kůži (pokud se o vlastní kůži dobře staráme a udrží nás pohromadě ještě pár let).

Rozpad Západní říše byl již zahájen. Centrum slábne a ztrácí nejen schopnost koncentrovat a přerozdělovat zdroje, ale také schopnost zajišťovat regionům ochranu před vnější agresí a vnitřní bezpečnost. Hluchý a slepý to slyší a vidí. Odborník na slovo vzatý pokračuje:
„Эти функции переходят в руки региональной элиты, а вместе с ними и контроль над упрощающейся экономикой. Происходит регионализация страны. Однако на этом процесс не останавливается. Экономика продолжает упрощаться, стремясь к натуральному хозяйству, останавливается уже не только международная, но и межрегиональная торговля, в конечном итоге власть опускается на самый низкий уровень, когда каждый барон является в своей вотчине абсолютным властителем, собирающим налоги, обеспечивающим полицейский контроль, отправление правосудия и военную защиту своих подданных.“
(Rostislav Iščenko, 6.9.2020)

Tento vývoj se netýká jen Ukrajiny, kterou má politolog na mysli, ale celé Západní říše. Do procesu rozkladu dramaticky zasáhne vážný vnější nepřítel (кочевые племена, союзы племён, арабы, викинги и.т.д.), který se již houfuje na obzoru.

Pokud nás to vyděsilo, měli bychom zanechat fascinace budoucností a věnovat se raději zítřejším povinnostem – například naučit se pěstovat brambory a mrkev a zejména sepsat u notáře závěť.

Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.