POKUD JE TO MOŽNÉ

28.11.2018 17:45 POKUD JE TO MOŽNÉ
„Každé dítě je registrováno ihned po narození a má od narození právo na jméno, právo na státní příslušnost a, pokud je to možné, právo znát své rodiče a právo na jejich péči.“
(článek 7.1. Úmluvy o právech dítěte, New York, 20.11.1989)
Česká a Slovenská Federativní Republika Úmluvu adoptovala 6.2.1991 s výše uvedeným českým překladem článku 7.1. Pro přesnější orientaci je ovšem dobré znát i originál:
„The child shall be registered immediately after birth and shall have the right from birth to a name, the right to acquire a nationality and, as far as possible, the right to know and be cared for by his or her parents.“
Pozorní čtenáři již odhalili záludnost českého překladu: chybí v něm, že dítě má právo znát a dostat péči od jeho nebo jejích rodičů. Dítě je tudíž od narození chlapeček nebo holčička. Na bezpohlavnost nemá čertvě narozené dítě nárok.
Pozoruhodný je dále obrat: „pokud je to možné“ (as far as possible), dítě má právo znát své rodiče.
Úmluva nedefinuje, co nebo kdo je to „rodič“ (parent). Nicméně používá v textu pojem „matka“ (mother), implicitně lze tedy dovodit, že existuje i „otec“ (father), i když ho Úmluva explicitně nezmiňuje. Současně Úmluva používá spojení „oba rodiče“ (both parents), tj. předpokládá maximálně dvě osoby jako rodiče. Jestliže má dítě právo znát své rodiče, má právo znát dvě osoby, a to matku a otce.
Existují děti, kterým bylo právo znát své dva rodiče, tj. matku a otce, upřeno. Svého práva se domáhají již organizovaně. Pod heslem „Parents Right To Know“ vznikají hnutí, jež bojují za základní právo dětí, jímž se po bytě pohybují dva stejnopohlavní rodiče nebo tři a více rodičů. Jedná se o významnou menšinu, která nechce trpět na úkor jiných menšin, například homosexuálních menšin. Jako menšina má v dnešním světě výraznou naději na úspěch.
Zástupci jiných menšin zklidňují emoce. Argumentují, že se jedná o přechodný stav, který pomine, jakmile bude ustaven Výbor pro centralizovanou reprodukci a zřízen Centrální inkubátor, kde všechny vytvořené děti budou dětmi všech a termíny „matka“ a „otec“ budou znemožněny.
Bude tak bez nutnosti změn naplněna dikce Úmluvy: „pokud je to možné“ (as far as possible).
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář: POKUD JE TO MOŽNÉ

  1. Wddgzh napsal:

    buy voveran tablets – buy nimotop cheap cheap nimodipine pills

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.