ČTVRTÁ SAMETOVÁ

27.11.2018 18:02 ČTVRTÁ SAMETOVÁ
Kolik Čechů a Slováků opustilo Československo po 25. únoru 1948 ? Kolik Čechů a Slováků opustilo Československo po 21. srpnu 1968 ? Kolik Čechů a Slováků opustilo Československo po 17. listopadu 1989 ? Kolik Čechů opustí Česko po čtvrté sametové ?
Nejvíce lidí odešlo bezprostředně po první sametové revoluci v roce 1948. Státní hranice zůstaly otevřené a Klement Gottwald prohlásil, ať dědci jdou, když chtějí, aspoň jim stát nebude muset vyplácet penzi. O uzavření hranic se začalo mluvit až na podzim 1948, nový zákon č. 53/1949 Sb., o cestovních pasech začal platit až od dubna 1949 a k neprodyšnému uzavření hranic došlo po přijetí zákona č. 69/1951 Sb., o ochraně státních hranic. Československo opustilo přibližně 100 000 lidí.
Další vlna odchodů postihla Československo po druhé sametové revoluci v roce 1968. Státní hranice zůstaly otevřené do konce roku 1969, a ačkoli není dostupné podobné expresívní vyjádření, aby dědci šli, prezident republiky v květnu 1969 vyhlásil pro odešlé amnestii. Přestože formálně nedošlo ke zmírnění zákonů, bezpečnostní orgány na hraničních přechodech přistupovaly k jednosměrnému pohybu osob benevolentněji, až nakonec začalo platit od října 1969 přísnější vládní nařízení č. 114/1969 Sb., o cestovních pasech. Československo opustilo přibližně 120 000 lidí.
Třetí vlna odchodů nastala po třetí sametové revoluci v roce 1989. Státní hranice zůstaly otevřené natrvalo a Václav Havel prohlásil, že všichni chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v níž se nebudeme dělit na otroky a pány. Po dvou třech letech bylo zřejmé, kdo je pán a kdo je otrok. Pracující třídě se začaly zkracovat řetězy, takže o nepřekročení hranice se třída demokraticky rozhodla sama. Místo přehrad zmizelo z republiky doposud dle ČSÚ 407 768 osob.
Čtvrtá vlna nastane po čtvrté sametové revoluci. To, co bylo státními hranicemi, bude čárkovanou čarou na mapě a nebude pánů, kteří by nás chránili. Málo nás opustí Česko, protože je nás masa chudých, nemohoucích a přivázaných ke krátkému bankovnímu řetězu a nikdo nám neposkytne čas na sbalení věcí. A kam bychom se také vrtli, když na východ se nám nechce a na západ to nepůjde ?
Třikrát jsme umožnili odliv, počtvrté musíme strpět příliv.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.