PRASE, CO SE SAMO ZASTŘELILO

25.11.2018 14:21 PRASE, CO SE SAMO ZASTŘELILO
„Já jsem otec dvou dospělých dětí a představa, že se dívám do kamery a zveřejňuji jejich intimní psychiatrickou diagnózu – radši bych se zastřelil. To může udělat jenom totální prase. A to je náš premiér.“
(Miroslav Kalousek, ČT24, 22.11.2018)
Blíží se doba zabíjaček. Zabíjačka je událost, při níž dojde buď svépomocí nebo najatým řezníkem k domácí porážce doma chovaného vepře (prasete). K porážce se používá tzv. jateční pistole, např. JP6 CZ. Jateční pistole je zbraň ve tvaru velkého pera, do kterého se vkládá patrona 9 mm, která po spuštění vyráží ocelový trn na vzdálenost přibližně 5 centimetrů. K vlastnictví jateční pistole není potřeba zbrojní průkaz, tudíž si ho může pořídit každý dospělý jedinec, například řezník nebo poslanec.
Účelem zabíjačky je obstarat rodině potravu, proto se pořádá v hospodářství chovatele. Pozor na pořádání obecních zabíjaček jako atrakcí, zákon takový pojem nezná. Dříve se obecní zabíjačky konaly jakou součást folklórních a společenských akcí, občas u příležitosti jarmarků, adventních trhů, masopustních zábav a podobně. Od doby, kdy Václav Havel označil zabíjačky za vyjádření české přízemnosti, sobectví a hamižnosti (divadelní jednoaktovka Prase), se ovšem od této praxe upustilo.
Zabíjačka je časově náročný proces, proto k samotnému aktu omráčení a usmrcení prasete dochází časně zrána.
Nyní jsme v očekávání, kde a kdy se to stane. Neznáme přesné místo, datum a čas. Pouze víme, že to bude někde v nepřízemních, nesobeckém a nehamižném prostředí, někdy po rozednění, kdy jsou folklórní prostory Thunova paláce připraveny k další atrakci. A že to bude atrakce v rozporu se zákonem.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.