BONY ? CHCEŠ BONY ?

19.11.2018 9:19 BONY ? CHCEŠ BONY ?
Narostl počet podniků, které si berou eurové úvěry místo korunových úvěrů – objem úvěrů je už téměř 14 miliard euro a dále stoupá. Na tom by nebylo při současném oslabování koruny nic divného, ale ne všechny eurové úvěry jdou za exportéry – velká část z nich jde v posledních letech do sektoru nemovitostí. Co to znamená ?
Pokud investor zaplatí za realitní projekt v eurech, při oslabování koruny nebude mít zájem vybírat nájemné v korunách, ale v eurech. Když objem eurových investic do realit roste, znamená to, že roste oběh eura v české ekonomice a výhledem je prohlubování euroizace české ekonomiky. Kdo pracuje v zahraniční firmě, ví, o čem je řeč.
V roce 1989 jsme s velkým nadšením vyhnali politiku z podniků. Komunistické závodní organizace musely být rozpuštěny. Dnešní prosazování eura i do domácích plateb nemá ekonomickou, ale politickou motivaci, a zahraniční firmy v tom plní úlohu trojského koně. Politika se vrací do podniků a komunistické závodní organizace zažívají vzkříšení (pouze si tak neříkají).
Tak jako jsme se v první polovině devadesátých let bez reptání vzdali výplaty mezd v hotovosti (jejíž výhod nedoceňujeme a dáváme přednost krátkodechému pohodlí bezhotovostního styku), brzy se také vzdáme výplaty mezd v českých korunách. Buď nás zaměstnavatel, v tom lepším případě, povinně dobrovolně donutí k založení eurového účtu, nebo, v tom horším případě, nám zaměstnavatel pošle mzdu do banky v eurech bez našeho vědomí. Na svém účtu uvidime koruny nebo eura dle vůle banky.
Banka se stane novodobým komunistickým vekslákem.
Bony ? Chceš bony ?
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.