KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA Č. 11

16.11.2018 20:31 KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA Č. 11
„It is time that these (European) very rich countries either pay the United States for its great military protection, or protect themselves.“
(Donald Trump, Twitter, 12.11.2018)
Kdyby jen americký vůdce věděl, jak blízko k jedné jeho variantě Evropa stojí. Jelikož se Evropě nechce platit za americké zbraně, je zřejmé, o kterou variantu jde. Oficiálně ji vyhlásil francouzský vůdce:
„On ne protègera pas les Européens si on ne décide pas d’avoir une vraie armée européenne…on doit avoir une Europe qui se défend davantage seule, sans dépendre seulement des Etats-Unis et de manière plus souveraine.“
(Emanuel Macron, Europe 1, 6.11.2018)
Variantu druhou v pořadí o vytvoření evropské armády, která bude bránit Evropu sama bez závislosti na Spojených státech, francouzský vůdce vyhlásil v angličtině, aby americký vůdce porozuměl a pochopil. Prohlášení francouzského vůdce začíná takto:
„Oh, race of Franks, race from across the mountains, race chosen and beloved by God as shines forth in very many of your works set apart from all nations by the situation of your country, as well as by your catholic faith and the honour of the holy church !“
Jedná se o remake projevu papeže Urbana II z roku 1095 ve francouzském Clermontu, jenž je považován za vyhlášení křížových výprav do muslimského Jeruzaléma (jenž byl dobyt, i když jen na 87 let).
Pozitivní na Macronově vyhlášení je, že konečně přináší naději na ideové sjednocení evropských národů. Pozitivní je, že se evropský vůdce dovolává boha a pozvedá nad naše hlavy symbolický kříž.
Drobným nedostatkem je Macronova definice nepřítele („Nous devons nous protéger à l’égard de la Chine, de la Russie et même des Etats-Unis d’Amérique.“), ale znovusjednocení Evropané mu to na jedenácté křížové cestě ústy božími vysvětlí:
„He that taketh not his cross and followeth after me, is not worthy of me.“
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.