EQUILIBRIUM

26.1.2018 20:38 EQUILIBRIUM
Každý, kdo vstupuje do klubu šachistů (Club of Chess), souhlasí svým vstupem s tím, že kůň skáče od el a že královna může kamkoli. Každý, kdo vstupuje do klubu římského (Club of Rome), souhlasí svým vstupem s tím, že růst má limity, a bere za své heslo: regulovat nebo zemřít. Tak jako kůň neskočí přes hradby, člověk nevyroste do nebes.
Šachista má před očima důsledky sicilské obrany a „Říman“ má před očima modelový graf číslo 35 ze stránky 124 Limitů růstu (The Limits of Growth) s jeho důsledky: „Population finally decreases when the death rate is driven upward by lack of food and health services.“
Každý má své a je s tím srozuměn. Proto jsou v klubu.
Hráč s černými ví, že má větší šanci na vítězství tahem koněm na f3 a „Říman“ ví, že neprosadí-li equilibrium (rovnováhu), ke kolapsu lidstva dojde před rokem 2100.
Zeman i Drahoš jsou dobří šachisté i dobří „Římané“.
O šachových schopnostech Zemana nepochybuji na základě dlouholetých zkušeností. O šachových schopnostech Drahoše svědčí to, že vsadil na šikovné koně.
Oba se ztotožnili s limity růstu členstvím v české pobočce Římského klubu. Zeman i Drahoš usilují o equilibrium.
„Equilibrium means a state of balance or equality between opposing forces. In the dynamic terms of the world model, the opposing forces are those causing population and capital stock to increase (high desired family size, low birth control effectiveness, high rate of capital investment) and those causing population and capital stock to decrease (lack of food, pollution, high rate of depreciation or obsolescence)…Thus the most basic definition of the state of global equilibrium is that population and capital are essentially stable, with the forces tending to increase or decrease them in carefully controlled balance.“
(The Limits of Growth, str. 171)
Zeman i Drahoš jsou pevně přesvědčeni, že mnohé z technologických změn jako recyklování, kontrola znečišťování nebo antikoncepce jsou pro budoucnost lidstva naprosto klíčové a nezbytné pro cílenou kontrolu růstu.
(The Limits of Growth, str. 154)
Zeman i Drahoš si stojí za tím, že se musí buď snížit porodnost a to tak, aby se vyrovnala úmrtnosti, anebo úmrtnost musí znovu vzrůst.
(The Limits of Growth, str. 159)
Zeman i Drahoš chtějí přeskočit hradby a vyrůst do nebes.
Rozdíl mezi oběma pány je v tom, že Zeman se za to nestydí.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.