TO

21.1.2018 22:27 TO
Co bude s našimi vnoučaty ?
Nebude to ani generace X ani generace Y a ani generace Z. Abeceda skončila a nemáme pro generaci našich vnoučat ani pojmenování. Nevíme, co budou chtít, po čem budou toužit, čím budou chtít být.
Zneklidňuje mě, že naše vnoučata, asi generaci T (To), budou vychovávat naše děti. Hledám nějaké záchytné body, které by mé pochybnosti rozptýlily. Dodaly mi jistotu, že naše děti dostaly od nás takovou výchovu, že vnoučatům vštěpí správnou životní orientaci.
Našel jsem jeden záchytný bod – National Sexuality Education Standards: Core Content and Skills, K-12 Advisory Committee. Jedná se o dokument iniciativy FoSE (Future of Sex Education), která vznikla v roce 2007 jako spojení Advocates for Youth, Answer, and the Sexuality Information a Education Council of the U.S. a jejímž cílem je vyvolat diskusi o budoucnosti sexuálního vzdělávání a institucionalizovat komplexní sexuální vzdělávání na veřejných školách.
Standardy definují, co by mělo dítě umět na konci 2., 5., 8. a 12. třídy. K vzdělávacímu tématu „identita“ jsou tyto cíle:
Na konci 2. třídy by mělo sedmileté dítě, orientující se ve své identitě, „describe differences and similarities in how boys and girls may be exptected to act“ a mít možnost zvolit si genderovou orientaci.
Na konci 5. třídy by mělo desetileté dítě, orientující se ve své identitě, „define sexual orientation as the romantic attraction of an individual to someone of the same gender or a different gender“ a teoreticky i prakticky si osvojit změnu své sexuální orientace.
Na konci 8. třídy by mělo třináctileté dítě, orientující se ve své identitě, „differentiate between gender identity, gender expression and sexual orientation; explain the range of gender roles“ a teoreticky i prakticky určit svou genderovou identitu.
Na konci 12. třídy by měli sedmnáctiletý ten, sedmnáctiletá ta a sedmnáctileté to, orientující se ve své identitě, „differentiate between biological sex, sexual orientation, and gender identity and expression; distinguish between sexual orientation, sexual behavior and sexual identity“.
Nevím, co bude s našimi vnoučaty. Co vím, je, že budou všichni tři zorientovaní ve své identitě.
Příspěvek byl publikován v rubrice Chodec Optimista. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.